De kinderen hebben bij De Speeltrein een open speelruimte. Vooraan Veerle Verjans 

De kinderen hebben bij De Speeltrein een open speelruimte. Vooraan Veerle Verjans © Filip Spoelders

Voor 20ste verjaardag jaar staat De Speeltrein helemaal in het nieuw: “We zijn er met hart en ziel voor de kinderen”

Lint -

De Speeltrein in Lint bestaat twintig jaar. Het ideale moment voor zaakvoerster Veerle Verjans om haar kinderdagverblijf in het nieuw te zetten. “Er verschijnen geregeld negatieve berichten over onze werkdruk, maar ik doe niets liever dan voor kinderen zorgen”, blikt ze terug op een drukke periode.

Filip Spoelders

De Speeltrein bestond negen jaar toen Veerle de zaak overnam. Ondertussen staat ze zelf elf jaar aan het roer van het kinderdagverblijf aan de Statiestraat. “Ik werkte voordien als kinderverzorgster maar het was mijn wens om ooit mijn eigen kinderdagverblijf te hebben. Op die manier is het makkelijker om je eigen waarden mee te geven aan de kinderen.”

Bij De Speeltrein zijn deze waarden erg gehecht aan het individuele karakter van de kinderen. “Wij vinden het belangrijk dat ze zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. De individuele behoefte staat bij ons centraal samen met een open en duidelijke communicatie met de ouders. ’s Avonds overlopen we graag hoe hun zoon of dochter het heeft gedaan.”

Eigen tempo

Deze ontwikkeling beleven de kinderen nu in een vernieuwd interieur. “Het is de eerste maal dat we twee weken gesloten waren. Ondertussen hebben we voor meer openheid gezorgd in ons kinderdagverblijf. Door de slaapkamers een beetje te verkleinen, is er meer ruimte om te spelen terwijl het raam achteraan voor meer daglicht zorgt.” Ook keuken, toiletten en inkom werden vernieuwd.

“Er volgen nog schilderwerken maar de kinderen zijn helemaal aangepast. Zij vinden hun draai in hun vernieuwde omgeving.” Veerle werkt samen met twee collega’s en doorheen het jaar schakelen ze geregeld jobstudenten in. In De Speeltrein zijn zeventien plaatsen beschikbaar voor kinderen tussen 0 en 2,5 jaar.

Hart en ziel

Ondanks de moeilijkere momenten tijdens de lange pandemie blijft het team van De Speeltrein, waar ook aan naschoolse opvang wordt gedaan, dagelijks klaar staan om de baby’s en peuters met open armen te ontvangen. “In de media verschijnen geregeld negatieve berichten over onze werkdruk en financieel vangnet, maar ik wil beklemtonen dat ik niets anders wil doen dan voor kinderen zorgen. Wij doen het met hart en ziel omdat we zoveel terug krijgen van de kinderen. Ik ben trouwens dankbaar dat ik kon blijven werken tijdens de hele coronaperiode.”

Vastgoed

Jobs in de regio