Een ring naar Mechels model is in Turnhout niet mogelijk. 

Een ring naar Mechels model is in Turnhout niet mogelijk. ©  Bart Van den Langenbergh

Geen ring naar Mechels model in Turnhout

Turnhout -

Mechelen plant een groene ring met eenrichtingsverkeer, betaald door de Vlaamse overheid. Is zo’n transformatie van de ring ook in Turnhout mogelijk. Nee, denkt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen): “De ring van Turnhout is niet rond.”

Eenrichtingsverkeer op de Mechelse Vesten, 51.000 vierkante meter asfalt dat wordt opgebroken en omgevormd tot een parkstrook, vrije busbanen, meer ruimte voor de fietser, en dat allemaal betaald door de Vlaamse overheid. Mechelen creëert de stadsring van de toekomst en dat klinkt mooi.

Is dit ook in Turnhout haalbaar? Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft nog maar net het kruispunt van de R13 en de Steenweg op Zevendonk conflictvrij gemaakt en het stadsbestuur rekent op de aanleg van een ondergrondse ring tussen Steenweg op Zevendonk en Steenweg op Tielen, het zogenaamde stedelijk plateau. Maar is een eenrichtingsring met vrije busbanen en brede fietspaden geen beter alternatief?

“Zeg nooit nooit”, blijft schepen van Mobiliteit Marc Boogers realistisch. “Het lijkt me niet echt haalbaar. De Turnhoutse ring slikt veel doorgaand verkeer en daarvoor is er geen alternatief. Turnhout heeft geen grotere buitenring en geen bypassen om het doorgaand verkeer weg te houden van de ring. Bovendien is onze ring niet rond.” gvn

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio