Uitbaters Ann en Tony stoppen na 37 jaar met ’t Vitamientje. 

Uitbaters Ann en Tony stoppen na 37 jaar met ’t Vitamientje. © Dirk Vertommen

Ann en Tony stoppen na meer dan 37 jaar met bekende groente- en fruitwinkel ’t Vitamientje

Mechelen -

Na meer dan 37 jaar nemen de Mechelaars komende zaterdag afscheid van ’t Vitamientje. Uitbaters Ann Baeten en Tony Boussu stoppen met de bekende fruit- en groentewinkel in het centrum van de stad en willen voortaan van hun pensioen genieten. “We stonden altijd met veel plezier in de winkel, maar nu sluiten we met een goed gevoel dit hoofdstuk af”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

Ann Baeten en Tony Boussu (beide 62) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Limburg, maar kwamen in de jaren tachtig in Mechelen terecht. “In Hasselt kenden we de uitbaters van een groente- en fruitwinkeltje en daardoor wilden we ook graag een eigen zaak starten”, zeggen ze. “We zochten eerst wat rond in Limburg en later in Leuven, maar bij toeval kwamen we in Mechelen terecht. We hebben hier wortel geschoten.”

Sinds de jaren negentig huist de winkel op de Steenweg, vlak bij de IJzerenleen en de Grote Markt. “Maar we zijn oorspronkelijk begonnen in de Bruul”, blikken Ann en Tony terug. “Dat pand werd na enkele jaren te klein, waarop we verhuisden naar een ruimte in het Bruulcenter, waar nu Pacific Board Shop gevestigd is. Uiteindelijk werd ook dat pand te klein, waarna we het huidige gebouw vlak naast het Schepenhuis kochten. Daarmee zaten we echt in het hart van de stad.”

In de Dijlestad is in al die tijd veel veranderd. “Mechelen was een oubollige stad, maar nu is het net een heel hippe plek”, klinkt het. “Van de autoluwe binnenstad zijn we een minder grote fan. We snappen heel goed dat je het verkeer in de stad moet beperken, maar sinds het verboden is om na 11u met de wagen op de IJzerenleen te komen, is de bereikbaarheid fors verminderd. De stad streeft naar veel horeca, maar men verliest de detailhandel vaak uit het oog.”

‘t Vitamientje is een begrip in de Mechelse binnenstad.

‘t Vitamientje is een begrip in de Mechelse binnenstad. © Dirk Vertommen

De uitbaters noemen zichzelf perfectionisten. “Alleen het beste was goed genoeg”, zeggen ze. “Maar dat wil niet zeggen dat we veel wegsmeten. Fruit en groenten die perfect eetbaar waren, maar een plekje of een deukje hadden, verkochten we niet in de winkel. We verwerkten ze wel in onze salades. Zo ging er zo weinig mogelijk verloren. Op die manier te werk gaan is vandaag de dag erg hip, maar wij deden het dertig jaar geleden al.”

’t Vitamientje was met haar salades ook een pionier. “In Nederland begonnen de saladebars eind jaren tachtig stilaan op te komen, maar in België was het nog niet zo bekend. Daar hebben wij verandering in gebracht. Door salades en kant-en-klare maaltijden aan te bieden, konden we ook klanten aantrekken die zelf liever niet achter de kookpotten stonden. Dat kon op dat moment enkel nog maar bij de klassieke traiteurs.”

Genieten

Zaterdag worden de laatste groenten en stukken fruit verkocht. “We nemen met een tevreden gevoel afscheid van de winkel en de klanten, die we soms letterlijk hebben zien opgroeien. Het is nu tijd om van ons pensioen te genieten, want we hebben jarenlang hard gewerkt. We willen meer tijd vrijmaken voor elkaar en voor onze familie. We zullen ook meer tijd hebben voor hobby’s, zoals theater en met vrienden gaan eten. Dat kon vroeger ook wel, maar het moest allemaal heel gejaagd gebeuren.”

In het pand op de Steenweg opent binnenkort Scapa. De kledingzaak verhuist van het naastgelegen pand naar de huidige groente- en fruitwinkel omdat de winkelruimte er groter is.

“We willen meer tijd vrijmaken voor elkaar en voor onze familie”, vertelt het koppel. 

“We willen meer tijd vrijmaken voor elkaar en voor onze familie”, vertelt het koppel. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio