Een moeder doet een coronazelftest bij haar dochter. 

Een moeder doet een coronazelftest bij haar dochter. © ROBIN UTRECHT

Duffelse basisscholen krijgen zelftests voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

Duffel -

De gemeente Duffel schenkt aan alle basisscholen zelftests die gebruikt kunnen worden voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. De gemeente onderzoekt ook nog om in sommige gevallen de zelftests terug te betalen.

Chris Van Rompaey

Gemeenteraadslid Anne Resseler (Groen) mailde maandag een voorstel in verband met zelftests voor kinderen naar het Duffelse schepencollege. “Zelf je kinderen testen is sowieso geen evidente opdracht, maar is vooral ook belastend voor het gezinsbudget. En al helemaal voor gezinnen die het niet breed hebben.”

“De kostprijs van een test bij de apotheek bedraagt zo’n 6 à 8 euro per kind. Voor gezinnen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming is er een verlaagd tarief. Maar zelfs dan neemt de druk op het gezinsbudget toe wegens onvoorziene uitgaven. Aan het verlaagde tarief betaal je als gezin met twee kinderen nog twee euro per week. Dat betekent een brood minder per week.”

“Eén op acht kinderen in Duffel groeit op in armoede. Voor deze gezinnen is de extra uitgavepost zwaar om te dragen. Zolang er vanuit de Vlaamse overheid geen structurele oplossing komt voor de financiële tussenkomst voor zelftests voor kinderen uit kwetsbare gezinnen stel ik voor dat het Duffelse OCMW gratis tests ter beschikking stelt”, suggereert Anne Resseler.

Over alle netten heen

“We hebben de problematiek van de zelftests maandag op het schepencollege al besproken”, reageert schepen van Onderwijs Lili Stevens (CD&V). “We hebben beslist om alle basisscholen, over alle netten heen, een pakket zelftests te bezorgen. Die kunnen dan, waar het nodig is, gebruikt worden. Ik heb de basisscholen al bevraagd en de directies zijn met dit voorstel erg tevreden. Zo zorgen we ervoor dat testen voor ieder kind mogelijk moet zijn.”

“Onze sociale dienst bekeek ook al hoe we nog extra ondersteuning kunnen bieden aan de gezinnen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Maar andere ouders kunnen zich op de sociale dienst aanmelden om hiervoor een ondersteuning te krijgen. We bekijken nu hoe we die terugbetaling kunnen doen aan de gezinnen die het nodig hebben.” (cvr)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio