Sportjournalist Eddy Demarez en Belgian Cats hebben gesprek gehad: “Bevrijdend om rechtstreeks mijn excuses te kunnen aanbieden”

De Belgian Cats en VRT-sportjournalist Eddy Demarez hebben maandag met elkaar gesproken, vijf maanden na de ongelukkige uitspraken van de Sporza-commentator. Het gesprek was “oprecht, eerlijk en respectvol”. Dat meldt Sporza woensdag.

Bron: Belga

Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde Belgian Cats deed Eddy Demarez begin augustus via het nog openstaande videokanaal een aantal ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysieke voorkomen of de naam van de Belgische basketbalvrouwen. De uitspraken veroorzaakten veel verontwaardiging en kritiek en de VRT zette de sportjournalist op non-actief en legde hem een sanctie op. De integriteitscommissie van de openbare omroep stelde vast dat er “een zware inbreuk is geweest op de integriteitscode”.

Beide partijen gingen afgelopen maandag samen aan tafel zitten. Namens de Cats namen Antonia Delaere en Emma Meesseman deel aan het gesprek. Ellen Schouppe, de sportpsychologe van de Belgian Cats, was ook aanwezig.

“Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats”, zegt Demarez woensdag op Sporza. “Het was een ontzettend goed, fijn en warm gesprek. De mensen die je gekwetst hebt in de ogen zien, was erg confronterend.”

“De uitspraken van Eddy kwetsten, net omdat de Cats voor diversiteit staan”, reageerde Delaere. “Iedereen moet kunnen zijn wie zij of hij is, zonder vooroordelen of veroordelingen.”

“De uitspraken van Eddy waren zo pijnlijk, net omdat ze samenvielen met de grote ontgoocheling die nog overheerste meteen na de Olympische Spelen, benadrukte Meesseman.

Ook de Cats willen vooruit en aanvaarden zijn excuses.

Sporza heeft intussen een werkgroep “Diversiteit en Vrouwensporten” opgericht. Vier vrouwen en vier mannen (drie journalisten, twee eindredacteurs en drie productiemedewerkers) bekijken op welke manier Sporza diversiteit en vrouwensporten behandelt. Ze schakelen ook externen uit de sportwereld, atleten, ex-atleten, coaches en begeleiders in en werken samen met de verschillende sportfederaties en bonden. De basketbalfederaties Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium krijgen daarbij een belangrijke rol.

LEES OOK. Belgian Cat-afgevaardigde heeft gesprek gehad met sportjournalist Eddy Demarez: “Luisteren is een eerste stap”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio