Karel is in december 100 jaar geworden en is 70 jaar getrouwd met Odette. Hij schildert nog steeds miniatuurtjes. © jdw/rr

Eeuweling Karel borstelt nog steeds zijn internationaal vermaarde miniatuurtjes: “Een schilderijtje van vijf centimeter vergt al gauw tientallen uren werk”

Hofstade, Mechelen -

Karel Brenders uit Hofstade (Zemst) is een man van de hoge getallen. Sinds 3 december schrijft hij zijn leeftijd met drie cijfers want hij werd 100 jaar. Karel Brenders is ook ‘ne fijne’, die met veel geduld en precisie miniatuurtjes in olieverf schildert tot in het kleinste detail en dat al ongeveer 80 jaar. Karel is bovendien al 70 jaar getrouwd met Odette Hendrickx. Reden genoeg om eens met de eeuweling af te spreken.

Juliaan Deleebeeck

De actieve senior werd in Mechelen geboren en had zes broers en één zus die allemaal overleden zijn. Al op jonge leeftijd kwam zijn artistiek talent bovendrijven. “In de lagere school mocht ik van meester Andries illustraties tekenen op het bord om de lessen te verduidelijken. Dat talent werd ook door mijn vader opgemerkt en aangemoedigd, waardoor ik portretschilderen ging volgen aan de kunstacademie in de Leopoldstraat. Oog voor het detail, geduld en een vaste hand: ik had het in de vingers en ging er mij steeds meer op toeleggen.”

Oog voor detail is een must bij het schilderen van miniaturen. ©  jdw

Intussen werkte Karel professioneel als publiciteitstekenaar aan reclamefolders en drukwerken, want er moest ook brood op de plank komen, maar in zijn miniatuurtjes kon hij zich pas echt uitleven.

Werkjes van lange adem

“Ik werk vaak op bestelling, waardoor de meeste werkjes in privébezit belanden. Een portretje van een geliefde, een stilleven of een huisdier als origineel geschenk gevat in een broche om te dragen of als ornamentje in de huiskamer. Ik werk op hout, rood koper of ivoor en de randafwerking is vaak in bladgoud. De concentratie daarvoor kan je maar enkele uren volhouden en is zeer vermoeiend voor de ogen. Een bril en een loep helpen mij bij de afwerking. Een miniatuur van slechts vijf centimeter groot is een werk van lange adem en vergt al snel 40 uur werk, waardoor de prijs ook oploopt tot enkele honderden euro’s.”

In eigen land is deze kunstvorm maar weinig gekend en gewaardeerd. Er bestaat hier ook geen opleiding voor. “In België zijn er slechts een handvol miniaturisten van betekenis. Erkenning krijgen we dan ook veelal in het buitenland met Engeland en Frankrijk op kop, waar er ook veel meer beoefenaars zijn.”

Internationale erkenning

Die internationale erkenning oogstte Karel onder meer met het Amerikaans Certificate of Excellence, uitgereikt door The miniature Painters, Sculptors and Gravers in Washington en de Gouden Medaille verleent door L’Academie des Sciences-Lettres et Beaux Arts van Arras. Deze waardering is mooi, maar meer nog geniet de eeuweling dagelijks van zijn talent. “Op uw honderdste bots je natuurlijk ook op de beperkingen die de leeftijd je oplegt, maar de ‘goesting’ die is er nog altijd.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio