Alle Covid-patiënten bij AZ Rivierenland zijn opgenomen op aparte afdelingen. 

Alle Covid-patiënten bij AZ Rivierenland zijn opgenomen op aparte afdelingen. © AZ Rivierenland

Duizendste Covid-19-patiënt bij AZ Rivierenland

Bornem, Rumst -

AZ Rivierenland heeft sinds de uitbraak in maart 2020 haar duizendste Covid-19-patiënt opgenomen. 98% van het ziekenhuispersoneel is nu ingeënt en sinds de start van de pandemie hebben bijna 65.000 mensen zich in de triageposten laten testen op Covid-19. “We volgen de situatie op de voet: de capaciteit op intensieve zorgen, de opnamecijfers en de besmettingsgraad in onze zorgregio”, vertelt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree.

Guy Delforge

“We hebben momenteel op campussen Rumst en Bornem twee verpleegafdelingen en twee afdelingen intensieve zorgen voor de opvang van Covid-patiënten”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree. “Alle Covid-patiënten zijn opgenomen op aparte afdelingen, die strikt gescheiden zijn van de afdelingen waar onze andere patiënten verblijven.”

Bij AZ Rivierenland gaat het grootste deel van de geplande behandelingen en onderzoeken gewoon door. “We volgen de situatie op de voet: de capaciteit op intensieve zorgen, de opnamecijfers en de besmettingsgraad in onze zorgregio worden nauw opgevolgd”, zegt Van Bree. “We bekijken dagelijks alle relevante cijfers en passen op basis hiervan onze zorgverlening aan als dat nodig is. Wordt een afspraak geannuleerd, dan wordt de patiënt persoonlijk verwittigd door het ziekenhuis.”

Bezoekregeling

Door de enorme stijging van het aantal besmettingen blijft AZ Rivierenland bezorgd en alert. “We beperken daarom nog steeds onze bezoekregeling: één bezoeker per patiënt per dag, en geen bezoek op de afdelingen dagziekenhuis, spoedgevallen, intensieve zorgen of bij Covid-patiënten”, zegt Van Bree. “De beperkte bezoekregeling is voor onze patiënten geen gemakkelijke situatie. We beseffen dat een luisterend oor zeer belangrijk is, zeker voor patiënten die langere tijd gehospitaliseerd zijn en moeilijk contact kunnen maken met hun naasten. We voorzien daarom psychosociale ondersteuning voor deze patiënten. Onze psychologen gaan rond op de afdelingen en brengen een bezoekje aan patiënten die dit wensen.”

Afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree.

Afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree. © AZ Rivierenland

Het personeel van AZ Rivierenland is bijna allemaal ingeënt. “Op dit moment heeft liefst 98% van onze medewerkers zich laten inenten tegen Covid-19. Daar zijn we enorm fier over en dankbaar voor: zo kunnen we onze patiënten immers veilige zorg garanderen”, zegt Van Bree.

Triageposten

“Sinds de start van de pandemie hebben bijna 65.000 mensen zich in onze triageposten laten testen op Covid-19”,zegt Van Bree. “De jongste weken zien we deze cijfers enorm stijgen, tot pieken van 540 testen op één dag. De triagecentra worden georganiseerd door de huisartsenkringen van Schelde-Rupel, Klein-Brabant en Vaartland. Voor de inwoners van al deze gemeenten is er één centraal testcentrum in Willebroek.”

Inwoners kunnen elke dag tussen 8.30 en 18u. op afspraak terecht in de triagepost Willebroek, ook in het weekend. Een afspraak maken kan via www.medina.be of telefonisch op 052.25.80.25.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio