© RTV

46-jarige man riskeert zes jaar cel voor labo crystal meth: “Ik ben onder druk gezet tijdens een home invasion”

Merksplas, Oud-Turnhout -

Een 46-jarige man uit Oud-Turnhout riskeert een gevangenisstraf van zes jaar voor de uitbating van een labo voor de aanmaak van de synthetische drug crystal meth. De speurders ontmantelden dat labo in juni vorig jaar in een schuur achter een villa in de Goordijkstraat in Merksplas. “Ik ben tijdens een home invasion zelf onder druk gezet en mishandeld”, beweerde de beklaagde.

Bart Van den Langenbergh

De federale politie ontmantelde op 24 juni vorig jaar een labo voor de aanmaak van synthetische drugs in een houten schuur op een domein met een villa in de Goordijkstraat in Merksplas. De speurders ontdekten daar een actief lab dat vooral was ingericht voor de productie van crystal meth. Dat is een sterk verslavende en gevaarlijke drug die meestal verkocht wordt als kristallen of poeder. Hans P. (46) uit Oud-Turnhout was de huurder van de woning in Merksplas en gaf zichzelf eind juni aan bij de politie. Hij verscheen woensdag aangehouden voor de correctionele rechtbank in Turnhout voor de aanmaak van en de handel in amfetamines. Het Openbaar Ministerie vorderde voor de veertiger een effectieve celstraf van zes jaar en de verbeurdverklaring van 260.000 euro.

De schuur achter de villa op het domein in Merksplas deed dienst als drugslabo.

De schuur achter de villa op het domein in Merksplas deed dienst als drugslabo. © FGP Antwerpen

Crystal meth

“Tijdens de huiszoeking in de schuur werd een productieruimte voor synthetische drugs ontdekt. Naast die schuur stond een paardentrailer met voorwerpen voor de productie van drugs zoals bidons met vloeistoffen en allerlei vaten”, zei openbare aanklager Catherine Dederen. “Het labo was op dat moment niet meer actief maar er werden wel degelijk drugs geproduceerd. In een garage stond een ketel met een zeer sterke synthetische geur. Tijdens de opruiming van het labo merkte de politie twee verdachte personen in de achterliggende velden. Zij zijn gaan lopen.”

De politie kreeg in november 2020 al informatie dat P. op zijn manege in Oud-Turnhout ook drugs zou produceren. Eind 2020 leverde dat onderzoek niets op maar op 28 juni 2021 vond in die manege een nieuwe huiszoeking plaats. “In een losstaand gebouw met paardenboxen vond de politie sporen van de productie van synthetische drugs en een ketel met een sterke geur Er werden in de stal ook amfetamines gevonden”, stelde de procureur. “De beklaagde beweerde dat hij tijdens een home invasion in september 2018 door personen onder druk werd gezet en een wapen tegen zijn hoofd kreeg. Niet alleen in Merksplas maar ook in Oud-Turnhout werden drugs geproduceerd. Crystal meth is een uiterst verslavende drug die permanente hersenschade kan veroorzaken.”

In de schuur stonden allerlei materialen voor de productie van amfetamines. 

In de schuur stonden allerlei materialen voor de productie van amfetamines. © FGP Antwerpen

Home invasion

De verdediging van Hans P. voerde aan dat de man maar een schakeltje was in een groot netwerk. “Enkel in Merksplas zijn er synthetische drugs aangemaakt en niet in Oud-Turnhout. Daar was er enkel een stockage van materialen”, pleitte meester Andy Boermans. “Het is niet aangetoond dat mijn cliënt een rol had in het productieproces van de drugs. Hij had enkele een faciliterende of ondersteunende functie. Enkele jaren geleden heeft hij een zwaar arbeidsongeval gehad. Om de pijn te verzachten heeft hij de foute afweging gemaakt om cannabis te gaan gebruiken. Door die home invasion is hij in het drugsmilieu terechtgekomen.” De raadsman vroeg de rechtbank om de man deels een straf met probatiemaatregelen op te leggen.

De beklaagde verwees in zijn ondervraging nog eens naar die home invasion waarbij de daders gedreigd hadden ook zijn toenmalige vriendin iets aan te doen. “Ik ben toen zelf onder druk gezet, geboeid, mishandeld en geslagen”, zei P. De rechtbank velt een vonnis op 26 januari.

Het domein met de villa in de Goordijkstraat in Merksplas.

Het domein met de villa in de Goordijkstraat in Merksplas. © BFM

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio