Milan Gielen (links) en Malak Toumi.  ©  RR

Antwerpse studenten ongerust over inhaalexamens na quarantaine: “Dit is toch niet correct?”

Examens zorgen hoe dan ook voor stress, maar corona doet er dit jaar nog een flinke schep bovenop. Vooral onder studenten die in quarantaine zitten en geen examens kunnen afleggen, heerst er ongerustheid. “Ik moet twee vakken inhalen op 3 februari, pal tussen nog andere examens”, zegt Milan Gielen, eerstejaars politicologie aan de UAntwerpen. “Dat lukt me niet, dus ik heb sowieso tweede zit. Dat is toch niet correct?” Als de uitval van studenten nog groter wordt, zal UAntwerpen de inhaalperiode verlengen. AP Hogeschool en KdG hebben dat dinsdag al gedaan.

Karin Vanheusden

De examenperiode voor studenten is maandag gestart en loopt voor de hogescholen tot eind deze maand, voor de UAntwerpen tot en met 5 februari. En intussen blijft het aantal coronabesmettingen stijgen, de piek wordt pas over enkele dagen verwacht. Volgens studentenvereniging Comac zorgt de onduidelijkheid over de inhaalperiode voor studenten die door quarantaine niet kunnen deelnemen aan de examens voor extra stress en ongerustheid.

“We horen van veel studenten dat ze examens zullen missen omdat ze in isolatie zitten”, zegt Matteo Kopriva van Comac. “Ze maken zich zorgen omdat de regels over de inhaalexamens nogal verschillen. Bij sommige universiteiten en hogescholen moet je eerst een aanvraag indienen of een inhaalexamen wel mogelijk is, bij andere worden de inhaalexamens op slechts een dag georganiseerd. We hebben een petitie opgestart en vragen dat inhaalexamens voor alle studenten worden gegarandeerd. Waarom zijn er geen eenduidige regels voor alle scholen?Verder moet ook het recht op een tweede zit worden gevrijwaard. Een coronabesmetting mag niet gelijk staan aan een buis.”

 ©  Sebastian Gollnow/dpa

Tweede zit

Milan Gielen (19), student politicologie aan de UAntwerpen, raakte tijdens de kerstvakantie besmet met corona. Hij zit nog tot en met vrijdag in quarantaine. “Ik had maandag Statistiek en donderdag heb ik Recht, maar ik kan dus geen van de twee vakken afleggen”, vertelt hij. “UAntwerpen heeft een inhaaldag gepland op 3 februari, maar twee dagen ervoor heb ik een vak en de dag erna nog een. Het is voor mij niet doenbaar om op die ene inhaaldag die twee zware hoofdvakken af te leggen. Ik kan niet anders dan er een laten vallen. De universiteit heeft me laten weten dat ik voor het vak dat ik niet afleg sowieso een nul krijg omdat ik onwettig afwezig ben. Ik zal dat vak in augustus in tweede zit moeten afleggen, waardoor ik voor dat vak dus maar een kans krijg in plaats van twee. Dat is toch niet correct.”

Milan Gielen moet voorlopig twee examens inhalen op een dag, pal tussen twee andere examens in. “Dat lukt me niet, dus heb ik sowieso tweede zit.” ©  RR

Voorlopig blijft het aantal studenten in isolatie nog beperkt, laat UAntwerpen weten. “We verwachten wel een stijging, de situatie wordt nauw opgevolgd”, zegt Eline Van Meervenne. “We vertrekken van het gewone beleid, een dag aan het einde van de examenperiode, maar als de uitval toeneemt, zullen we wellicht de inhaalperiode verlengen zodat studenten hun examens beter gespreid kunnen inhalen. De voorbereidingen hiervoor zijn al gestart.”

Ook Malak Toumi (20), student communicatiemanagement aan AP Hogeschool, zit nog tot het einde van de week in quarantaine. “Ik kan deze week drie vakken niet afleggen”, vertelt ze. “Omdat dat dat best veel is, heb ik gevraagd of online examens mogelijk zijn, maar dat was geen optie. Jammer, want vorig jaar kon dat wel. Ik moet die vakken nu achteraf inhalen, wat best zwaar zal zijn na al een examenperiode van drie weken.”

Malak Toumi kan deze week drie examens niet afleggen omdat ze in quarantaine zit. ©  RR

Online examens

AP Hogeschool heeft de inhaalperiode voor examens inmiddels met een dag verlengd. “We hebben na een dag gezien dat we opmerkelijk veel meer aanvragen voor inhaalexamens hebben dan vorig jaar, dus we stellen ons flexibel op”, zegt Karolien Loriers. “In plaats van een dag zijn er twee dagen waarop vier examens kunnen worden ingehaald.”

Bij Karel de Grote Hogeschool Antwerpen zijn momenteel 293 van de 1.300 studenten in quarantaine. “Zo veel mogelijk examens vinden online plaats”, zegt Marliese Peeters. “Verder hebben de verschillende campussen hun inhaaldagen verlengd tot twee, drie of meerdere dagen.”

Thomas More Hogeschool organiseert voor studenten in quarantaine en die niet ziek zijn zo veel mogelijk digitale examens op afstand en in een fraudeveilige omgeving. “Degenen die ziek zijn, hebben recht op een inhaalexamen”, zegt Veerle Heyvaert. “De verschillende opleidingen bekijken wat organisatorisch mogelijk is.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio