Marc Smits aan zijn ‘zwembad’. “Er heeft al een eend ingezeten”, zegt hij. 

Marc Smits aan zijn ‘zwembad’. “Er heeft al een eend ingezeten”, zegt hij. ©  kristin matthyssen

Aannemer laat zwembad half afgewerkt achter: “Hij kon het goed uitleggen, maar ik heb die zaakvoerder hier nooit zien werken”

Zoersel -

Marc Smits uit Zoersel is op zoek naar een ernstige aannemer die zijn zwembad wil afwerken. De zwembadbouwer die er vorig voorjaar aan begon, liet de boel onafgewerkt in de steek en was nadien niet meer bereikbaar. Hij wou meer centen, maar omdat er al zo veel vertragingen waren wou Smits begrijpelijkerwijze eerst eieren voor zijn geld. “Had ik het geweten, dan was ik er nooit aan begonnen”, zegt de Zoerselaar nu.

Kristin Matthyssen

Vorig jaar in april brachten we al de getuigenis van Chris Troch uit Zoersel. In februari 2020 viel tijdens de storm Ciara een boom op haar zwembad. Meer dan een jaar later was zij nog steeds op zoek naar iemand die haar zwembad wou herstellen. Vorige zomer volgde nog het verhaal van het failliete Antwerpse Whoppa Pool waardoor honderden mensen duizenden euro’s verloren voor een zwembad dat nooit geleverd werd. En maandag getuigde in onze zusterkrant Het Belang van Limburg een gezin dat 25.000 euro betaalde aan zwembadbouwer Bpools uit Hasselt, die met de noorderzon vertrok en het gezin met een halfafgewerkt zwembad achterliet. Om maar te zeggen: een verwittigd man is er twee waard als je een zwembad wil aanschaffen.

Net als bij het Limburgs gezin is de tuin van Marc Smits uit Zoersel al een jaar een ravage. “Had ik het geweten, dan was ik er nooit aan begonnen. Maar je kent dat: ik wou graag een zwembad voor de kinderen en kleinkinderen. Anders lag hier toch maar gewoon gazon.”

Smits vroeg prijsoffertes bij verschillende zwembadbouwers en ging in zee met een bedrijf uit Heist-op-den-Berg. “Niet de goedkoopste, maar hij beloofde dat ons zwembad van acht op vier meter in mei klaar zou zijn. Hij kon het goed uitleggen, had staaltjes bij en toonde foto’s van realisaties.”

Smits betaalde 17.000 euro voorschot. Maar het liep allemaal veel minder vlot dan voorgespiegeld. ”Ik heb die zaakvoerder hier nooit zien werken. Alles gebeurde via onderaannemers. Eerst werd die put gegraven, waarbij de tuin half overhoop werd gelegd. Omdat er volgens hen geen grondwater was, moest er niet op voorhand gepompt worden. Op 25 april, na tal van vertragingen, was de betonplaat gegoten en het bad gemetst. Alles moest nog uitharden. Nadien gingen ze nog een week werk hebben voor de afwerking, de technische installaties en het rolluik, klonk het.”

Marc Smits bij zijn halfafgewerkt zwembad. 

Marc Smits bij zijn halfafgewerkt zwembad. ©  kma

Maar omdat het veel regende, liep het bad vol water, waardoor er niet verder gewerkt kon worden. “Ze kwamen dat dan leegpompen, en nadien hoorde ik weer niks, tot er opnieuw regenwater in stond. Ik zag niemand meer om te werken, maar kreeg wel een factuur dat ik 24.000 euro moest betalen voor de verdere afwerking.”

Vertrouwensbreuk

Omdat zijn vertrouwen geschonden was door de gang van zaken, was Marc niet geneigd die som zomaar te betalen vooraleer zijn zwembad een feit was. “Vervolgens stelde hij voor om het bedrag in de helft te doen, omdat hij zogezegd eerst de technische installatie moest bestellen. Ik ben niet meegegaan in dat verhaal. Ik kreeg hem ook niet meer telefonisch te pakken. Aangetekende brieven die ik verstuurde werden zelfs niet afgehaald. Al een geluk dat het geen dak is en een zwembad. Uitgezonderd dat de tuin een ravage is, heb ik er eigenlijk geen last van. Al zouden we er natuurlijk deze zomer wel graag in willen zwemmen. In oktober is iemand anders komen kijken om het af te werken. Op zich is hetgeen er nu staat wel volgens de regels van de kunst geplaatst, denk ik. Die man van oktober vroeg om wat aanpassingen te doen wat de afvoer betreft en voor de technische installatie. Mijn tuinman heeft dat allemaal in orde gemaakt, maar ook die tweede firma die de afwerking wou doen, zag ik niet meer.”

Marc vertelt het nog vrij luchtig, met zelfrelativering. Hij deed nu een oproepje op Facebook om een ernstige firma te vinden die de afwerking wil doen. “Ik kreeg zeker tien reacties. Er zou vandaag iemand komen kijken. Hopelijk kunnen we deze zomer toch nog zwemmen. Nu heeft er alleen al een eend ingezeten. ”

Ze hadden nog een weekje werk, kreeg Smits te horen. Toen bleef het stil. 

Ze hadden nog een weekje werk, kreeg Smits te horen. Toen bleef het stil. ©   kma

Peppi en Kokki

De firma uit Heist-op-den-Berg, is nog steeds actief. Blijkbaar wordt de telefoon selectief niet opgenomen, want naar ons belt hij wel terug. Hij spreekt van gedeelde schuld en wil niet vergeleken worden met failliete zwembadbouwers die spoorloos verdwijnen of opzettelijk klanten oplichten. “Het is al slecht begonnen. Meneer had een monoblokzwembad besteld bij ons, maar door corona was er een leveringsprobleem. We zijn overeengekomen dat we dan tegen dezelfde prijs een constructiezwembad zouden bouwen. Vervolgens hebben we veel tegenslag gehad met personeel en met het weer, waardoor we lange tijd stillagen. Ik erken dat wij in de fout zijn gegaan met onze timing, maar meneer had de algemene voorwaarden in het contract goedgekeurd waarin stond dat er 15% betaald moest worden bij akkoord, 40% veertien dagen voor aanvang van de werf, 35% tijdens de werken en het eindsaldo bij oplevering. Door die vertrouwensbreuk is hij die 35% niet nagekomen. Wij zijn de bank niet. Ik heb mezelf al eens in de voet geschoten door materialen voor te schieten. Ik wil het zwembad afwerken, maar eis ook excuses. Nadat mijn vader en schoonvader het bad eens zijn komen leegtrekken, heeft meneer een mailtje gestuurd dat Peppi en Kokki niet meer moesten komen. Mijn familie is heilig voor mij. Zo’n belediging pik ik niet.”

Dat de tuin al meer dan een jaar een puinhoop is, betreurt hij. ”Die wil ik tegen betaling nog wel op orde brengen. Eén troost voor onze klant: het is toch geen zwemzomer geweest.”

De tuin is al bijna een jaar een ravage. 

De tuin is al bijna een jaar een ravage. ©  kma

Wat er staat, lijkt wel volgens de regels van de kunst gezet. 

Wat er staat, lijkt wel volgens de regels van de kunst gezet. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio