De gloednieuwe speeltuin in het Hof De Bist verzuipt in het water. “Voor de kinderen misschien prettig, voor de ouders iets minder”, zegt districtsschepen Ronny Kruyniers. 

De gloednieuwe speeltuin in het Hof De Bist verzuipt in het water. “Voor de kinderen misschien prettig, voor de ouders iets minder”, zegt districtsschepen Ronny Kruyniers. © Marc Wouters (W&F)

Plassen worden vijvertjes en modderpoelen in Hof De Bist

EKEREN -

Plassen water en modder ontsieren het park Hof De Bist. Ze zijn niet alleen het gevolg van de regen. De uitgevoerde draineringswerken leveren niet het gewenste resultaat. Het overtollige water wordt maar ten dele afgevoerd naar de vijver en grachten. Ronny Kruyniers (Vooruit) bevoegd voor groen en parken, hoopt op een snelle aanpak.

“Enkele vrachtwagens zand moeten de speeltuin drooghouden”, meent Kruyniers.

“Enkele vrachtwagens zand moeten de speeltuin drooghouden”, meent Kruyniers. © Marc Wouters

In de lente van 2019 keurde het districtscollege het beheersplan Hof De Bist aan de Veltwijcklaan goed. Het project moet de leidraad vormen voor het beheer van het Hof De Bist en alle ontwikkelingen in het park voor een periode van 24 jaar. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en districtsschepen Ronny Kruyniers (Vooruit) zijn verantwoordelijk. Palinckx beheert openbaar domein en Kruyniers groen en parken. 

Het Hof De Bist ligt in een watergevoelig gebied, maar zo‘n modderpoel had het district niet verwacht.

Het Hof De Bist ligt in een watergevoelig gebied, maar zo‘n modderpoel had het district niet verwacht. © Marc Wouters

Op de evenementenzone voor het was er geregeld wateroverlast. De verdichting van de bodem en het komvormige reliëf lag aan de basis van het probleem. De uitgevoerde drainage moet ervoor zorgen dat het overtollige water wordt afgevoerd naar de vijver en naar de open grachten. “Dat gebeurt helaas niet voldoende”, zegt Kruyniers.

De jongste regendagen hebben een deel van de weide in een modderpoel herschapen. Zelfs in de onlangs geopende nieuwe speeltuin moet een deel van het zand wijken voor waterplassen. De wadi aan de noordrand van de speeltuin is een vijvertje geworden. “Door een paar vrachtwagens zand aan te voeren, kan het probleem wat de speeltuin betreft, snel worden opgelost”, zegt Kruyniers.

“De waterhuishouding in Hof De Bist is een complex geval. Het bezorgt ons kopzorgen”, reageert ook Koen Palinckx. “In de stad zijn deskundigen binnen de groendienst ermee bezig. We hopen snel op een definitieve oplossing.” Kruyniers hoopt op een min of meer normale zomer met klassiekers als het eendagsfestival Cirque@taque, Muziek in de Wijk en Ekeren Zingt op het evenementenplein. “Liefst met droge voeten”, besluit de districtsschepen Op maandag 24 januari neemt Kruyniers afscheid van de politiek. Het is aan zijn opvolgster Fabienne Van Damme om het watergevoelig dossier samen met Koen Palinckx tot een goed einde te brengen. (mawo)

 Informatie

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio