Dit is voor alle duidelijkheid níét de vijver, maar de zone ernaast. 

Dit is voor alle duidelijkheid níét de vijver, maar de zone ernaast. © Chris Van Rompaey

Water op site Withof baart buren zorgen

Koningshooikt -

Buren maken zich zorgen over het stijgende waterpeil op de site Withof aan de Sander de Vosstraat in Koningshooikt (Lier). Volgens burgemeester Rik Verwaest (N-VA) is er geen reden tot paniek.

Chris Van Rompaey

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) startte in augustus 2020 de bouw van 26 appartementen in de Sander de Vosstraat, hoofdzakelijk bedoeld voor senioren. Achter het achterste gebouw ligt een vijver. Die baart enkele buren zorgen. Maar ze liggen ook wakker van het water dat op de site staat.

“Na de regen van de voorbije weken staat de vijver erg gezwollen”, zegt een van de buren, die liever anoniem blijft. “Hij loopt wel niet over op dit moment, maar we zijn er toch niet gerust in. Wat ons ook zorgen maakt, is het water dat zich naast de vijver en de perceelgrens bevindt. Dat staat zeker tien tot vijftien centimeter hoog en dan heeft het gisteren (maandag, red.) niet eens geregend. Het dringt de grond dus niet in. Mijn tuin ligt gelukkig wat hoger, dus voor wateroverlast vrees ik nog niet. Maar de huisvestingsmaatschappij wil de betonnen muur rond het Withof door een omheining in draad vervangen. De muur zou het water kunnen tegenhouden, een draad natuurlijk niet.”

Overstort als oplossing

Volgens burgemeester Rik Verwaest (N-VA) is de vrees dat de vijver zou overlopen onterecht. “De vijver wordt met een overstort uitgerust. Dat is een grote pijp van veertig centimeter diameter. Wanneer het water van de vijver een bepaald peil bereikt, stroomt het water via die pijp weg naar de riolering. Dit overstort zal in maart of april klaar zijn. Mocht ondertussen het waterpeil van de vijver gevaarlijk stijgen, dat pompen we het water weg. Over het water dat op de site zelf staat, valt nu niets zinnigs te zeggen. De oorzaak is wellicht de verstoorde waterbalans die door de bouwwerkzaamheden is ontstaan”, aldus Verwaest.

De bouwwerken nemen samen met de aanleg van de wegenis en beplanting ongeveer twee jaar in beslag. Wanneer alles goed gaat, kan het LMH de appartementen vermoedelijk vanaf 1 oktober 2022 verhuren. (cvr)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio