©  AP

Australische soap blijft duren: minister denkt na over intrekken visum Novak Djokovic na “misleidende informatie”

De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, onderzoekt of hij het visum voor Novak Djokovic moet intrekken. Hawke heeft vanuit zijn functie de bevoegdheid om dat te kunnen doen. Zijn ministerie liet dinsdag aan Australische media weten dat Hawke “goed nadenkt over de zaak”. Waarschijnlijk neemt de minister pas in de loop van deze week een besluit.

De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, onderzoekt of hij het visum voor Novak Djokovic moet intrekken. Hawke heeft vanuit zijn functie de bevoegdheid om dat te kunnen doen. Zijn ministerie liet dinsdag aan Australische media weten dat Hawke “goed nadenkt over de zaak”. Waarschijnlijk neemt de minister pas in de loop van deze week een besluit.

Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mag blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.

LEES OOK. Novak Djokovic heeft toch recht op visum voor Australië, uitzinnige fans vieren na uitspraak van rechter

Hij is ondertussen wel weer aan het trainen geslagen. Djokovic werd eerst gespot in een sportschool, waar hij een warming-up deed. Daarna begaf hij zich naar een van de tennisbanen.

“Misleidende informatie”

Volgens Australische media heeft de toptennisser, recordkampioen op de Australian Open met negen titels, bij het invullen van de inreisformulieren mogelijk “misleidende informatie” gegeven. Djokovic zou hebben aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje en Belgrado gesignaleerd. Op het geven van valse of misleidende informatie staat een straf in Australië.

In de rechtszaak bleek dat Djokovic zich niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus, iets waar hij de afgelopen maanden nooit iets over wilde zeggen. Het was daarom lang onduidelijk of hij zou meedoen aan de Australian Open, aangezien daarop in principe alleen gevaccineerde tennissers welkom zijn. De Serviër kreeg een medische vrijstelling omdat hij eind vorig jaar, op 16 december, positief had getest op het coronavirus. Uit foto’s op sociale media valt echter op te maken dat Djokovic in de dagen erna een paar keer in de openbaarheid verscheen en niet in quarantaine zat. De familie van Djokovic wilde maandag op een persconferentie niet reageren op vragen daarover. Zelf heeft de mondiale nummer 1 alleen nog via zijn social media gereageerd.

LEES OOK. Kan Novak Djokovic de Australian Open nog winnen na desastreuze voorbereiding? “Hij is een megavechter”

ATP: “Schadelijk voor de sport”

Tennisorganisatie ATP noemt de rel rond Novak Djokovic alvast “op alle fronten” schadelijk voor de sport:

“De verwarring die is ontstaan onderstreept de noodzaak voor meer duidelijkheid, een betere communicatie en meer begrip”, zei ATP. “Van alle partijen. Het is duidelijk dat Novak dacht dat hij de noodzakelijke medische vrijstelling had. De autoriteiten dachten daar anders over. Een zeer vreemde gang van zaken. Dit moet in de toekomst voorkomen worden.”

“Ook voor het welzijn van de speler en zijn voorbereiding op het toernooi is dit uitermate onwenselijk”, vervolgde de organisatie, die zegt niet direct partij te zijn in dit soort zaken. “Maar we hebben wel voortdurend in contact gestaan met de Australische tennisbond om bij te dragen aan een oplossing.”

LEES OOK. Djokovic zoekt meteen na ‘vrijlating’ de Rod Laver Arena op voor eerste training: “Bedankt aan iedereen die mij steunde”

 ©  AP

Vastgoed

Jobs in de regio