© ATV

Bedrijven in haven vinden nu ook moeilijk personeel voor eenvoudige administratieve taken: “Recent fenomeen”

Steeds meer jobs in de Antwerpse haven worden knelpuntberoepen. Veel havenbedrijven hadden al een tijdje moeilijkheden om hun technische functies ingevuld te krijgen, maar nu is er ook een tekort aan administratieve medewerkers. “Dat is een vrij recent fenomeen”, zegt Pieter Leuridan, woordvoerder van Voka Antwerpen-Waasland aan VRT nieuws.

joroBron: VRT nieuws

Afgelopen jaar schreven bedrijven in en rond de Antwerpse haven zo’n 7.000 vacatures uit voor administratieve functies, maar die raken steeds minder makkelijk ingevuld. “Dit is zowat een half jaar à een jaar geleden begonnen, maar we zien dat het intussen dat het een structureel probleem is”, zegt woordvoerder Leuridan van werkgeversorganisatie Voka.

Zowel bedrijven in de maritieme sector, maar ook in de maakindustrie en logistieke sector voelen de aanwervingsproblemen. Nochtans gaat het vaak om relatief eenvoudige ondersteunende administratieve taken, zoals het digitaliseren van documenten, inventarissen bijhouden of afstempelen en nakijken van documenten. Functies waarvoor een ASO-diploma of diploma technisch secundair volstaat. Zelfs mensen die vroegtijdig afhaakten van school komen er voor in aanmerking. “Bedrijven staan open om gemotiveerde mensen op te leiden voor dergelijke jobs”, zegt de Voka-woordvoerder.

Het aanbod aan sollicitanten volstaat dus lang niet om alle vacatures gevuld te krijgen. Voka zoekt een deel van de verklaring bij de historisch lage werkloosheid. “Daardoor moeten we nu de inactieve bevolking aan het werk krijgen.”

Voka hoopt door korte opleidingen aan te bieden potentiële werknemers over de brug te krijgen.  

Vastgoed

Jobs in de regio