Brugs burgemeester Dirk De fauw en Antwerps havenschepen Annick De Ridder.   

Brugs burgemeester Dirk De fauw en Antwerps havenschepen Annick De Ridder.  ©  BELGA

Vlaamse havenfusie geen bedreiging voor naburige zeehavens: “Officiële lancering Port of Antwerp-Bruges eind april 2022”

Antwerpen, Zeebrugge -

De Belgische Mededingingsautoriteit ziet geen graten in het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. “De havens zijn dikwijls complementair”, zegt BMA-voorzitter Jacques Steenbergen.

Christoph Meeussen

Zo’n jaar geleden gebeurde het haast ondenkbare. Na decennialange discussies kondigden de havens van Antwerpen en Zeebrugge aan te willen samengaan. Zo’n fusie is een gigantisch organisatorisch en financieel kluwen. ‘Hoeveel geld is elke haven apart waard?’, is bijvoorbeeld een belangrijke vraag om eventuele dividenden te kunnen uitkeren. Een belangrijke horde was ook de goedkeuring van de BMA.

Zou de fusie van Antwerpen en Zeebrugge niet voor zo’n mastodont zorgen dat andere havens in de buurt – Rotterdam en Duinkerke – er niet meer tegenop zouden kunnen? De twee havens hadden verklaard dat ze in de containertrafiek bijvoorbeeld de grootste haven van Europa zouden worden, in tonnen uitgedrukt. Concreet legde de BMA de fusieplannen voor aan onder meer rederijen, concurrerende havens en goederenbehandelaars.

Geen alarmbellen

De concurrentiewaakhond heeft zijn werk nu afgerond, en maakte maandag bekend dat “de concentratie geen gevolgen dreigt te hebben die een goedkeuring in de weg zouden staan”. De BMA keek onder meer naar de gevolgen voor de containertrafiek, wagentrafieken en vloeibare bulk, maar voor geen van deze trafieken gingen de alarmbellen af. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een haven meer dan 50% van de markt bezit.

“Voor geen van de markten was er een probleem. Met bijvoorbeeld Rotterdam en Duinkerke is er nog duidelijk heel wat concurrentie in de containermarkt”, zegt Steenbergen. “Zowel Antwerpen als Zeebrugge staat sterk in de vloeibare bulk, maar Zeebrugge focust op gas, en Antwerpen op petrochemie. De havens zijn dan complementair.”

“Belangrijke stap”

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) spreekt van een belangrijke stap. “Het is een bewijs dat de samenwerking nu al in optimale omstandigheden verloopt. We mikken op een officiële lancering van Port of Antwerp-Bruges eind april 2022.” Aanstaande vrijdag maken beide havens trouwens hun jaarcijfers bekend. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst voor beide havens in Zeebrugge.

LEES OOK. Havenfusie: zit er een haar in de boter tussen Antwerpen en Zeebrugge?

Vastgoed

Jobs in de regio