©  BELGA

Vier 1A-ploegen niet met beloften bij amateurs, Lierse wel

Vanaf komend seizoen mogen de profclubs hun belofteteams (U23) inschrijven in 1B, de eerste of de tweede amateurklasse. Slechts 16 van de 26 profclubs maken daarvan gebruik.

Opvallend is dat uit vier clubs uit 1A, met name ­Sint-Truiden, Oostende, Eupen en Kortrijk, hun ­beloften niet ­zullen integreren bij de amateurs. “Een sportieve en ­financiële kwestie”, verklaart STVV-voorzitter David Meekers. “Het is een flinke investering met inschrijvingsgeld en de hele ­omkadering van zo’n ploeg. Wij ­geven er de voorkeur aan onze jonge spelers bij een van de clubs uit die ­reeksen individueel ­ervaring te laten opdoen.”

Lierse doet wel mee

Van de 1B-clubs schreven alleen Lierse en Virton zich in. Slechts 14 van de 16 ­ingeschreven clubs zullen ­daadwerkelijk met hun beloften in de nationale reeksen spelen. De eerste vier uit de eindstand van de huidige belofte­competitie - dat zijn op dit moment Genk, Anderlecht, Standard en Club Brugge - komen terecht in 1B, dat wordt uitgebreid naar 12 ­ploegen. Inschrijven voor 1B kost één miljoen euro plus productiekosten tv (ongeveer een half miljoen). De vier clubs die met hun U23 in eerste amateurklasse terecht­komen, betalen elk 125.000 euro, de zes clubs die met hun beloften in de tweede amateurklasse zullen spelen, ­tellen elk 100.000 euro neer.(lvdw)

MEER OVER STVV

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL