© TF1

Guillaume Van der Stighelen waagt zich aan Nederlandse vertaling van nieuw Stromae-nummer en slaagt daar wonderwel in

De beelden gingen de wereld rond: Stromae (36) die tijdens een interview met de Franse televisiezender TF1 zijn nieuwe single L’Enfer, ofwel de hel, live in de studio bracht voor miljoenen kijkers. Ex-reclameman en auteur Guillaume Van der Stighelen waagde zich aan een vertaling van de songtekst én krijgt daar heel wat bijval voor. “Zijn authenticiteit, die kunnen reclamemakers nooit bereiken.”

sdb, tr

LEES OOK. Ongezien: Stromae zingt plots nieuw nummer midden in interview op journaal

“Helpt muziek je om je minder alleen te voelen?”, vroeg de journaliste van TF1 aan Stromae. In plaats van een antwoord te formuleren, klonk er plots muziek in de studio en zong de Belgische zanger zijn lied live in de studio.

L’Enfer, ofwel vertaald als de hel, is het tweede nummer van Stromae voor zijn nieuwe album Multitude dat in maart 2022 uitgebracht zal worden. Het nummer gaat vooral over eenzaamheid en suïcidale gedachten, wat ook duidelijk terug te vinden is in zijn songtekst.

Oprechtheid en authenticiteit

De beelden van TF1 gingen in een mum van tijd de wereld rond. Ook bij ex-reclameman en auteur Guillaume Van der Stighelen raakte het nummer een gevoelige snaar. Hij waagde zich op Facebook aan een Nederlandse vertaling van L’Enfer en slaagde daar wonderwel in. Hoewel sommigen Stromae zijn prestatie als een pr-stunt beschouwen, wil Van der Stighelen dat niet zo benoemen. “Ik vind het denigrerend om het een stunt te noemen”, zegt hij. “Oké, er is die meesterlijke manier waarop hij zijn imago beheerst, maar daarnaast is er ook wát hij zegt. En als je dat als een marketingstunt ziet, dan ben je ongelooflijk cynisch. De oprechtheid waarmee hij gisteren in het journaal zingt over zijn eigen suïcidaliteit... Hij suggereerde geen donkere gedachten, hij verbloemde het niet. Het zegt gewoon expliciet: Ik heb aan zelfmoord gedacht. Die authenticiteit, dat is wat reclame nastreeft, maar nooit kan bereiken.”

Lees hier de integrale vertaling:

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be

Vastgoed

Jobs in de regio