Mariette Willaerts en Roger Vandenbergh komen speciaal vanuit Deurne voor een worstenbrood bij Café Trappisten. 

Mariette Willaerts en Roger Vandenbergh komen speciaal vanuit Deurne voor een worstenbrood bij Café Trappisten. ©  kristin matthyssen

Tweeduizend worstenbroden en appelbollen lokken lekkerbekken naar Café Trappisten

Malle, Ranst -

Café Trappisten in Westmalle heeft een echte traditie op Verloren Maandag van gratis worstenbroden en appelbollen. Het was er iets rustiger dan andere jaren - misschien dat de Nederlanders het niet wisten - maar met tweeduizend stuks nog altijd een vol huis. Ook in café Boerenhof in Oelegem houdt patron Yves Caers de traditie hoog.

Kristin Matthyssen

Vorig jaar kon Verloren Maandag niet gevierd worden in Café Trappisten. Dit jaar had zaakvoerder Johan Willekens iets minder besteld dan de andere jaren. “Normaal zijn het er 2.500 tot maximum 2.700. Dit jaar heb ik er 2.000 besteld: 1.300 worstenbroden en 700 appelbollen om exact te zijn. We merken hier dat de appelbol in opmars is in Westmalle. Daarom dat we de verhouding worstenbroden-appelbollen wat hebben bijgesteld.”

Worstenbroodtoerisme in Café Trappisten. 

Worstenbroodtoerisme in Café Trappisten. ©  kma

Café Trappisten plaatste een iets kleinere bestelling bij Westmals Brood & Banket van Herman Verdonck omdat er minder zitplaatsen zijn, vermits de tafels verder uit elkaar staan. Rond 14u heerste er een gezellige drukte, maar een overrompeling van worstenbroodtoeristen was het niet. De rij wachtenden aan de deur bleef beperkt, ondanks dat alle QR-codes gescand moesten worden. “’s Morgens om 10u was het full house”, zegt Willekens. “Veel mensen zijn precies wat vroeger gekomen dit jaar. Normaal doen we tot tien uur ’s avonds verder. Mochten er dan nog worstenbroden over zijn, dan krijgen de laatste klanten er twee. We brengen er ook nog naar de paters van de abdij. Stel dat we met veel blijven zitten - hetgeen ik niet verwacht - dan kunnen we onze trouwe klanten morgenvoormiddag nog eentje serveren. Maar ik denk dat alles opgeraakt.”

De worstenbroodfiles in Café Trappisten bleven beperkt dit jaar. 

De worstenbroodfiles in Café Trappisten bleven beperkt dit jaar. ©  kma

Café Trappisten merkt juist bij die trouwe klanten op Verloren Maandag vaak wat worstenbroodschroom omdat ze niet willen ‘schooien’, zoals ze zelf zeggen. “Terwijl we het natuurlijk precies voor hén doen”, zegt Willekens.

Voor Roger Vandenbergh (79) en Mariette Willaerts (79) uit Deurne is het op Verloren Maandag een gulden regel om met de auto naar Westmalle te tuffen. “We komen hier enkele keren per jaar, en dit is een traditie.”

Maria, Maurice en René uit Wuustwezel en Rijkevorsel. 

Maria, Maurice en René uit Wuustwezel en Rijkevorsel. ©  kma

René De Ruysscher en Maria Van Looveren komen uit Wuustwezel, samen met kameraad Maurice Driessens uit Rijkevorsel. Maria heeft voor een zoetere appelbol gekozen. Het gezelschap drinkt koffie, al zitten de meesten in Café Trappisten toch wel achter een Tripel of Dubbel van Westmalle.

Ook in café Boerenhof in Oelegem (Ranst) houdt patron Yves Caers de traditie hoog, met 120 worstenbroden en 40 appelbollen. “Het zijn vooral de trouwe klanten die er vandaag speciaal voor langskomen”, vertelt Yves.

Fietsers uit Schoten in het Boerenhof. 

Fietsers uit Schoten in het Boerenhof. ©  kma

Een fietsgroep uit Schoten komt speciaal naar het Boerenhof in Oelegem op Verloren Maandag voor een appelbol of worstenbrood. 

Een fietsgroep uit Schoten komt speciaal naar het Boerenhof in Oelegem op Verloren Maandag voor een appelbol of worstenbrood. ©   kma

Smullen in het Boerenhof in Oelegem. 

Smullen in het Boerenhof in Oelegem. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio