In het beheersplan voor het Begijnhof van Herentals staat ook wat de stad van plan is met de vesten. 

In het beheersplan voor het Begijnhof van Herentals staat ook wat de stad van plan is met de vesten. ©  RR

Vestenplan Gekoppeld aan begijnhof

Herentals

Bij de opmaak van het betoelaagde beheersplan voor het begijnhof maakte de stad Herentals ook een ‘vestenplan’. Zo zou Herentals zijn historische identiteit als vestingstad gaan koesteren. Het is de bedoeling om, als onderdeel van de grondige heraanleg van de ABO-as (de as Augustijnenlijn, Belgiëlaan, Olympiadelaan) door het stadscentrum, ook de beide nog bestaande vestingwallen op de Nonnenvest en de Begijnenvest via een bomenrij weer met elkaar te verbinden.

Bovenop zorgt een toelage van Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ervoor dat Herentals de restanten van de noordelijke bastions van zijn zeventiende-eeuwse verdedigingsgordel in en rond het park Le Paige dit jaar nog opnieuw kan bevloeien met het rivierwater uit de Kleine Nete.

Met de renovatie van de Begijnenvest en het maken van een visuele verbinding met de Nonnenvest, doet Herentals zijn vesten straks weer eer aan. Al blijft de wal van de Nonnenvest wel binnen de kloostersite van de zusters Franciscanessen liggen, afgesloten door een prikkeldraad. Of die weer toegankelijk gemaakt kan worden voor wandelaars blijft de vraag. (hhm)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio