Teler plant 250.000 bloembollen voor meer biodiversiteit en… als openbare showroom

Arendonk -

Op twee plaatsen in Arendonk schieten volgende maand ineens 250.000 kleurrijke bloemen uit de grond. De bloembollen werden op eigen initiatief door een teler uit Harelbeke onder de graszoden gestopt. “Waarom wij dit doen? Voor meer biodiversiteit, maar ook een beetje als openbare showroom voor de wandelaars en fietsers.”

Eddy Meulemans

De 250.000 bloembollen zijn met een speciale plantmachine in de grond gestoken op twee privégronden in de Madritten en de Roobeek in Arendonk, bij de ouders en de broer van Leen Van Gauwbergen (44), die samen met haar man Geert Vanacker een familiaal bloembollenbedrijf runt in Harelbeke in West-Vlaanderen. Het koppel wil zo de bijen en hommels helpen.

“Omdat vele mensen jarenlang eentonig groene tuinen hebben aangelegd, met buxus- en taxushagen, vinden de bijtjes bijna geen eten meer. Wat zij nodig hebben om zich te voeden, zijn kleurrijke bloemen die veel nectar bevatten.”

Nieuwe trend: mix van kleuren

Vanuit het verre West-Vlaanderen brachten Leen en Geert daarom een kwart miljoen bloembollen naar Arendonk: een bonte mengeling van vroeg- en laatbloeiers, van narcissen tot krokussen en tulpen. “Gele, witte, roze, paarse en blauwe, alle kleuren”, zegt Geert. “Tot voor enkele jaren koos bijna iedereen voor egaal witte of zalmkleurige bloemperken. De nieuwe trend is een mix van alles. Door corona zitten de mensen nu ook veel meer thuis, waardoor velen hun tuin opnieuw ontdekt hebben. Dat merken we ook aan de verkoop.”

Geert en Leen brachten een kwart miljoen bloembollen naar Arendonk.

Geert en Leen brachten een kwart miljoen bloembollen naar Arendonk. © RR

De aangevoerde bloembollen werden in Arendonk met een speciale ‘bloembollenondergrasplantmachine’ in de grond gestopt. “Dat is een heel lang woord voor een standaard plantmachine die we zelf hebben omgebouwd om er bloembollen mee te planten zonder de grond om te woelen”, zegt Geert. “De machine snijdt de bodem open, tilt de graszode op, stopt de bloembollen eronder en legt de zode weer neer. Het werktuig wordt getrokken door een kleine tractor, waarmee we stapvoets over het perceel rijden en zo bijna drieduizend vierkante meter per dag kunnen aanplanten.”

Gratis bloementapijt

Nog een reden waarom Bloembollen Vanacker deze gratis plantactie uitvoert in Arendonk, is om zichzelf zichtbaar te maken in het straatbeeld. “Voor ons is dit een beetje een openbare toonzaal”, zegt Geert. “Arendonk is een landelijk dorp waar veel wandelaars en fietsers passeren. Wanneer straks al die prachtige bloemen in bloei staan, van begin februari tot einde mei, kunnen zij tijdens hun wandel- of fietstocht vrij genieten van een kleurrijk bloementapijt.”

De ‘naald van Cleopatra’ staat symbool voor natuurlijke schoonheid.

De ‘naald van Cleopatra’ staat symbool voor natuurlijke schoonheid. © RR

Bloembollen Vanacker is een familiaal bedrijf dat jaarlijks zo‘n zestien miljoen bloembollen verkoopt aan tuincentra, tuinaanleggers en gemeentebesturen, waaronder ook de gemeente Arendonk. Ook particulieren kunnen terecht bij Vanacker: via de webshop bloembollenshop.com, waarbij je online bestelt en de bloembollen aan huis geleverd worden. Ieder jaar in oktober openen Leen en Geert in een loods op de Roobeek in Arendonk ook een pop-upbloembollenshop. Van heinde en verre komen de mensen dan naar Arendonk om een voorraad bloembollen in te slaan, zodat de bollen net voor de winter in de grond gestopt kunnen worden en ze daarna in het voorjaar vrolijk uit de grond rijzen.

Naald van Cleopatra

De meeste bloembollen kosten 10 tot 30 eurocent per stuk. De duurste is een eremurus, bekend als de ‘naald van Cleopatra’. Deze kost 10 euro. Het is een slanke plant met een raketvormige bloem op een stengel die bijna twee meter groot wordt. De ‘naald van Cleopatra’ staat symbool voor natuurlijke schoonheid.

Met deze zelfgemaakte ‘bloembollenondergrasplantmachine’ worden de bloembollen onder de graszoden gestopt zonder de grond om te woelen. 

Met deze zelfgemaakte ‘bloembollenondergrasplantmachine’ worden de bloembollen onder de graszoden gestopt zonder de grond om te woelen. © Daan Van Gauwbergen

De aangevoerde voorraad bloembollen bevat een bonte mengeling van vroeg- en laatbloeiers, van narcissen tot krokussen en tulpen.

De aangevoerde voorraad bloembollen bevat een bonte mengeling van vroeg- en laatbloeiers, van narcissen tot krokussen en tulpen. © RR

Tot voor enkele jaren koos bijna iedereen voor egaal witte of zalmkleurige bloemperken. De nieuwe trend is een mix van alles.

Tot voor enkele jaren koos bijna iedereen voor egaal witte of zalmkleurige bloemperken. De nieuwe trend is een mix van alles. © RR

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio