De kerkhofmuur was in slechte staat. 

De kerkhofmuur was in slechte staat. ©  Kevin Verboven

Geen paniek: kerkhofmuur keert zeker terug

Massenhoven -

In Massenhoven werd maandag gestart met wat op het afbreken van de kerkhofmuur leek. “Geen paniek, we willen de kerkhofmuur gewoon restaureren”, reageert burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Die muur hoort bij het dorpszicht.”

Kristin Matthyssen

Lokaal heemkundige Kevin Verboven merkte op dat de kerkhofmuur - in de volksmond de ‘kerkestikkel’ - grondig onder handen wordt genomen. De kerk van Massenhoven werd in 1857 gebouwd. “Ik hoop dat hij niet verdwijnt, want dat zou ik heel jammer vinden”, zegt Verboven.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) heeft geruststellend nieuws. “Een tweetal jaar geleden hebben onze metsers zelf al eens de kerkhofmuur proberen te herstellen. Maar er waren heel wat gebreken aan. We hebben nu een externe aannemer aangesteld om het muurtje weer in de originele staat te herstellen. We hebben niet voor niets onlangs die weg naast de kerkhofmuur aangelegd. Dat gaan we niet doen als we het voornemen zouden hebben om hem af te breken. Nee, die kerkhofmuur hoort bij het dorpszicht van Massenhoven, maar hij staat nu niet meer overal even stabiel en veilig, vandaar de vernieuwing.”

De oude bakstenen worden zo veel mogelijk gerecupereerd. De restauratie van de kerkhofmuur kadert nog in de aanleg van het dorpspark Massenhoven en is een gevolg van het masterplan.

Verboven vond nog een erg oude foto terug waarop de ‘kerkestikkel’ al zichtbaar is.

Een foto van de kerk van Massenhoven die zeker voor 1935 werd genomen. 

Een foto van de kerk van Massenhoven die zeker voor 1935 werd genomen. ©  collectie Luc Aerts

Er zitten veel rotte stenen in de muur. 

Er zitten veel rotte stenen in de muur. ©  Kevin Verboven

Vastgoed

Jobs in de regio