Drie Roemeense inbrekers verschenen voor de rechtbank in Turnhout. 

Drie Roemeense inbrekers verschenen voor de rechtbank in Turnhout. © Bart Van den Langenbergh

Roemenen staan terecht voor woninginbraken: “Ze wilden zich verrijken met diefstallen”

Rijkevorsel, Hoogstraten -

Drie Roemeense jongemannen van 21, 22 en 28 jaar riskeren elk een celstraf van 24 maanden voor enkele woninginbraken in Rijkevorsel en Hoogstraten eind vorig jaar. “Ze waren onderweg naar Nederland om te gaan werken in een slachthuis”, zei meester Evert Lintermans, een van hun advocaten.

Bart Van den Langenbergh

Een alerte wijkagent van de politiezone Noorderkempen merkte op 28 oktober 2021 het Roemeense trio op dat zich verdacht gedroeg in Hoogstraten en dat met opvallende interesse naar woningen keek. De verdachten, Gabriel C. (21), Andrei H. (22) en Maricel P. (28), konden worden gelinkt aan een inbraakpoging een uur eerder in een woning op de Oostmalsesteenweg in Rijkevorsel en aan twee andere inbraken de dag voordien in Hoogstraten. De beklaagden zitten sinds eind oktober in de cel en verschenen maandag voor de correctionele rechtbank in Turnhout.

Inbrekersmaterialen

“Een getuige stelde vast dat op de parking van het bouwbedrijf Ooms in Rijkevorsel een auto stopte. De drie inzittenden begaven zich naar de woning aan de overkant”, zei openbare aanklager Veerle Van Gorp. “Ze kwamen terug met een kap over hun hoofd en reden weg in de richting van Rijkevorsel.” De politie vond sporen van een inbraak aan de achterdeur en aan een schuifraam van het huis. Toen het drietal werd tegengehouden, vond de politie in de auto een schroevendraaier, een beitel en handschoenen. “Uit verder onderzoek is gebleken dat ze ook verantwoordelijk zijn voor twee inbraken in woningen in Hoogstraten op 27 oktober vorig jaar. Op een adres forceerden ze een schuifraam en vernielden ze een raam. Ze namen geld, juwelen, een iPad en een portefeuille mee. Op het andere adres werd ook een raam opengebroken. Daar verdwenen gsm’s, 400 euro, juwelen en parfums”, wist het Openbaar Ministerie.

Zwarte kledij

Getuigen hadden drie mannen in zwarte kledij gezien. Onderzoek van de beelden van de ANPR-camera’s toonde aan dat de auto van de drie Roemenen telkens in de buurt was. Zij riskeren elk een effectieve gevangenisstraf van 24 maanden en een boete en de verbeurdverklaring van hun auto. “Geen enkele beklaagde had enig belang in België. Ze kwamen naar hier om diefstallen te plegen en zich te verrijken”, vertelde Veerle Van Gorp.

De verdediging vroeg om de Roemenen een straf met uitstel op te leggen. “Ze waren eigenlijk op weg naar een slachthuis in Nederland om daar te gaan werken”, pleitte meester Evert Lintermans namens Gabriel C. “Na de feestdagen wilden ze sowieso naar Roemenië terugkeren.” De rechtbank velt een vonnis op 24 januari.

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio