De gemeente Balen wil de bushaltes toegankelijk maken voor iedereen. 

De gemeente Balen wil de bushaltes toegankelijk maken voor iedereen. © Tommy Maes

Lokaal bestuur peilt Balenaars over toegankelijke bushaltes

Balen -

Het gemeentebestuur en het OCMW van Balen houden een peiling over de toegankelijkheid van bushaltes in de gemeente. Tot 31 januari kunnen inwoners een korte vragenlijst invullen, waarna de antwoorden worden gebruikt in een actieplan om de haltes toegankelijk te maken.

Het lokaal bestuur van Balen wil dat iedereen vlot en comfortabel het openbaar vervoer kan nemen. Dan is het belangrijk dat mensen onder alle omstandigheden een halte kunnen gebruiken, dus ook met bijvoorbeeld een rolstoel, een rollator, een kinderwagen of een boodschappenkarretje.

Daarom wil de gemeente de komende jaren nieuwe haltes meteen toegankelijk aanleggen en bestaande haltes aanpassen. Om te weten welke haltes voorrang moeten krijgen, houden gemeentebestuur en OCMW een online peiling via www.balen.be/toegankelijkehaltes. Inwoners van Balen kunnen er aan de hand van een korte vragenlijst de haltes in hun buurt beoordelen.

De vragenlijst kan worden ingevuld worden tot en met 31 januari. Daarna gaan het gemeentebestuur en expertisecentrum Inter met de resultaten aan de slag. Zo wordt er een actieplan uitgewerkt over welke haltes het eerst toegankelijker moeten worden gemaakt.

Zo krijgen toegankelijk haltes een hoger perron, waardoor de opstap kleiner is. Dat is handig voor rolstoelgebruikers, maar ook als je moeilijker ter been bent. En ook met kleine kinderen, kinderwagens, rollators of boodschappenkarretjes raak je zo makkelijker op de bus.

Een toegankelijke halte krijgt daarnaast een comfortabele verharding, voldoende breedte en geen drempels. Er wordt ook voelbare geleiding geplaatst, zodat blinden of slechtzienden ook zelfstandig de bus kunnen nemen. (mto)

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio