Novak Djokovic heeft toch recht op visum voor Australië, uitzinnige fans vieren na uitspraak van rechter

Novak Djokovic heeft dan toch recht op zijn visum om in Australië te verblijven. Dat heeft de rechter maandag beslist. Daardoor zou de Servische tennisser alsnog kunnen deelnemen aan de Australian Open, tenzij de Minister van Immigratie beslist om het visum opnieuw te annuleren. “De minister beraadt zich momenteel over de zaak”, klinkt het bij de woordvoerder van minister Alex Hawke.

Jonas Withouck

LEES OOK. Rafael Nadal vindt dat Djokovic moet kunnen aantreden op Australian Open: “Het gerecht heeft gesproken”

Novak Djokovic verbleef sinds vorige donderdag in het quarantainehotel in Melbourne. De Servische nummer 1 van de wereld zag zijn visum donderdag bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken, omdat er problemen zouden geweest zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen.

Afgelopen zaterdag maakten zijn advocaten bekend dat Djokovic Australië probeert binnen te raken als iemand die hersteld is van corona. Documenten die zijn advocaten voorlegden in Australië geven aan dat de Serviër op 16 december een positieve test afgelegd heeft.

Het besluit van de regering om het visum van Novak Djokovic in te trekken is maandag in de rechtbank vernietigd. Djokovic kan daardoor in principe gewoon deelnemen aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat begint op 17 januari.

 ©  REUTERS

Alleen de Australische regering kan zijn deelname aan het toernooi nog in de weg staan. Minister van Immigratie Alex Hawke denkt erover na om het visum van Djokovic alsnog in te trekken. “De minister heeft de mogelijkheid om het visum van de heer Djokovic te annuleren”, zegt de woordvoerder van Hawke. “De minister beraadt zich momenteel over deze zaak en het proces is nog gaande.”

Op Twitter komt er veel kritiek op het beleid van de Australische regering. Kevin Rudd, de vorige Minister-president, spuwt zijn gal uit naar Scott Morrison, de huidige Minister-president. “Totale incompetentie!”, klinkt het bij Rudd. “Als ze hem echt niet in het land wilden, waarom gaven ze hem dan een visum om naar hier te vliegen?”.

Uitzinnige fans

Buiten aan het gerechtsgebouw in Melbourne stonden zo’n 100 Servische fans te wachten. Na de uitspraak van de rechter begonnen de supporters te juichen, zingen en dansen. “Nole, Nole, Nole”, scandeerden ze de bijnaam van Novak Djokovic. Ze hopen hun idool vanaf volgende week ook aan te moedigen op de Australian Open.

LEES OOK. Kan Novak Djokovic de Australian Open nog winnen na desastreuze voorbereiding? “Hij is een megavechter”

 ©  AP

 ©  AP

Vastgoed

Jobs in de regio