© Joris Herregods

750 antivaxers manifesteren vreedzaam in Antwerpen: “Onze kinderen worden geofferd voor de ouderen”

Ook in Antwerpen manifesteerden aanhangers van de beweging Viruswaanzin tegen het coronabeleid. De betogers kanten zich tegen de vaccinaties bij kinderen en het verplichten van mondmaskers in de klassen. “We offeren onze kinderen op voor de belangen van de ouderen.”

De Bolivarplaats aan het gerechtsgebouw in Antwerpen stroomde zondag bijna helemaal vol met manifestanten die zich verzetten tegen het coronabeleid van de regering. Er daagden nogal wat ouders met jonge kinderen op, opvallend veel pensioengerechtigden en hier en daar een biker of hooligan op rust. Volgens de politie waren er 750 betogers, bij de organisatie spraken ze over minstens duizend deelnemers.

 

 ©  Joris Herregods

De manifestatie in Antwerpen verliep vreedzaam en zonder incidenten, in tegenstelling tot de acties in Brussel, waar er wel confrontaties waren tussen relschoppers en de politie. De aanleiding voor de betoging in Antwerpen was de start van de vaccinatiecampagne bij kinderen tussen 5 en 11 jaar, en de start van het tweede trimester in het onderwijs. Noch de mondmaskerplicht in de scholen noch de start van de vaccinatiecampagne bij jonge kinderen kan op begrip rekenen bij de betogers.

“Ze zijn een ware schande”, zegt Tom Meert van European United, een van de sprekers bij aanvang van de betoging. “Van mondmaskers is nog altijd niet aangetoond dat ze werken. Dus waarom moeten we onze kinderen verplichten om een masker te dragen in de klas? Bovendien worden kinderen nauwelijks ernstig ziek als ze besmet geraken. So what’s the problem? Waarom zou je kinderen dan moeten vaccineren? We offeren onze kinderen op voor de belangen van de ouderen.”

“Grootste terrorist van het land”

Bij de betogers vertaalt die redenering zich in slogans als “geen experimenteel vaccin voor gezonde kinderen” en “Stop het offeren van kinderen” of “Mijn kind is geen proefkonijn”. Een deel van de betogers gelooft dat er achter het coronabeleid een malicieus complot zit van politici en Big Pharma. Eén betoger trok de parallel met 1984, het boek van George Orwell. “1984: An Introduction Manual.”

 

 ©  Joris Herregods

Een van de sprekers, een oudere man met gitaar, stelde zich met enig gevoel voor pathos voor als de grootste terrorist van het land. De man, kennelijk afkomstig uit Gooik, was zaterdag aan het plaatselijke vaccinatiecentrum gaan manifesteren tegen het vaccineren van kleine kinderen. Omdat hij foto’s had gemaakt van de aanwezige vrijwilligers, werd hij op de vingers getikt door de politie. “Ik werd bijna administratief aangehouden! Zover is het gekomen in dit land. Daarom: Belgian for Freedom!” (vdaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio