©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Antwerp Giants tonen maar één pluspunt tegen Aalst: toch nog een zege

Wat een zwak openingsweekend van 2022 voor Telenet Giants Antwerp. Vrijdag ging het onderuit in de derby bij Kangoeroes Mechelen en zondag won het pas met ­bijzonder veel moeite tegen een Okapi Aalst dat slechts zes spelers ter beschikking had.

Patrick CeulemansBron: BELGA

Telenet Giants Antwerp miste ­Elvar Fridriksson (quarantaine) en Thijs De Ridder (enkel). Okapi Aalst zakte na een zware corona-uitbraak met slechts zes spelers naar de Lotto Arena af. Ook coach Yves Defraigne ontbrak vanwege corona. En toch miste Thomas Crab, ex- ­assistent-coach van de Giants, met een noodploeg slechts nipt een stunt in ­Antwerpen. Een zonder ­vertrouwen spelend ­Telenet ­Giants Antwerp hield slechts met veel moeite de winst in de Lotto Arena. De zege was dan ook het enige pluspunt na een zwakke partij van de Sinjoren. Met tien op vijftien zijn ze bovendien bijna ­zeker van een plaats in de Golden League na de Belgische ­reguliere fase van de BNXT League.

Daarmee is dan ook alles ­gezegd. De ‘prestatie’ tegen een dapper Okapi Aalst was ­beschamend. “Volledig akkoord”, gaf coach Christophe Beghin toe. “Defensief worden we in de 1-tegen-1- ­situaties altijd koud gepakt. Ook offensief kampen vele spelers met een vertrouwenscrisis. We ­werken nochtans met de volle­dige staf hard om iedereen op scherp te ­krijgen.”

In de spiegel kijken

Het is vooral de spelerskern die in de spiegel moet kijken. Als die nog iets wil maken van dit ­seizoen, moet er op alle vlakken een kentering komen. ­Uitdagingen zijn er met de Last 16 van de FIBA Europe Cup, de kwartfinales van de Beker van België tegen zwart beest ­Kangoeroes Mechelen en de BNXT League nog voldoende. Aan ­kapitein Jean-Marc Mwema, ­Dennis Donkor en Markel Brown, de routiniers van de Giants, de ­opdracht om hun ploegmaats over die vertrouwensdip te ­helpen. Woensdag wacht in ­Bologna tegen Reggio Emilia al een nieuwe ­belangrijke Europese opdracht.

Over de wedstrijd tegen Okapi Aalst kunnen we kort zijn. Na een 49-40-bonus halfweg kwam ­Okapi Aalst bij 84-85 op voorsprong en leek het in het slotkwart op weg naar een stunt. Matt Tiby (21 ­punten, 7 rebounds), Niels Van Den Eynde, Dennis Donkor en Jean-Marc Mwema, die in money time een belangrijke bom scoorde, hielden de winst alsnog in de Lotto Arena. Markel Brown werd bij de Sinjoren met twee onsportieve ­fouten uitgesloten.

TELENET GIANTS ANTWERP: Smout 0, ­Tiby 21, Van Den Eynde 19, N. De Ridder 6, Rogiers 9, Hands 7, Brown 12, Krutwig 6, Mwema 8, Donkor 12.

OKAPI AALST: Cvetinovic 17, Pagenkopf 15, Coleman 26, Temmerman 9, Bilos 4, ­Valinskas 24.

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio