© Bert De Deken

Supporters juichen na vijfde Belgische veldrittitel voor Van Aert: “Wout heeft er een goede trainingsrit van gemaakt”

Lille -

In Lille, het geboortedorp van Wout van Aert, zag een trouwe schare supporters zondag in enkele lokale cafés hun wielerheld voor de vijfde keer de Belgische titel veldrijden binnenhalen. Er volgden geen uitzinnige taferelen, de fans waren vooral heel fier op de straffe prestatie van Wout. “Als je zo op kop kan rijden, ben je gewoonweg de beste”, zegt Sofie Bellens in staminee De Crawaett in Lille.

Bart Van den Langenbergh

Het stond in de sterren geschreven dat Wout van Aert de driekleur voor de vijfde keer mee naar de Kempen zou nemen. In Lille waren tientallen supporters, coronaveilig, op post in de plaatselijke kroegen om het BK veldrijden in Middelkerke op een groot scherm te volgen. Zoals op voorhand voorspeld, stond er geen maat op de Lillenaar en was het al na twee ronden duidelijk wie op het hoogste schavotje zou mogen plaatsnemen.

Aangepaste pronostiek

In staminee De Crawaett weerklonk een welverdiend applaus bij de fans die samen op een groot scherm naar het BK keken. De vrienden Jan Verbruggen (58), Michael Goossens (59), Rudy Bleys (56) uit Vorselaar en Luc Hermans (58) uit Herentals waren speciaal naar De Crawaett gekomen om Wout te zien winnen. “Van het moment dat Bart Wellens uit Vorselaar gestopt is met veldrijden, zijn we volop gaan supporteren voor Wout van Aert”, zegt Rudy Bleys. “Het leek voor Wout op een heel goede trainingsrit vandaag (zondag, red.), maar toch leverde onze streekgenoot weer een knappe prestatie af.” Het was voor de vrienden helemaal geen discussiepunt dat Wout weer Belgische kampioen zou worden, maar de strijd ging vooral om de plaatsen na hem. “Zo hebben we bewust een pronostiek gemaakt voor de plaatsen twee, drie en vier en niet voor de eerste plaats. Maar uiteindelijk heeft niemand die uitslag juist voorspeld”, lacht Jan Verbruggen. “Het is hier natuurlijk voor ons een goede combinatie: genieten van de koers en terwijl enkele bieren degusteren. Het wereldkampioenschap staat niet op Wouts planning, waardoor we weer een pronostiek kunnen doen voor de eerste drie plaatsen.”

Ook Gunter Janssens (40) en zijn vriendin Sofie Bellens (34) uit Lille volgden de wedstrijd op het groot scherm in De Crawaett. “Het is niet toevallig dat Wout weer de primus is gebleken. Als je zo op kop kan rijden, ben je gewoonweg de beste. Hij doet het heel erg goed”, vertelt Sofie Bellens. Een delegatie van de Facebookgroep Vlaamse Bierliefhebbers juichte ook mee. “De Wout is de grote verdiende winnaar en daar willen we zeker op drinken”, luidde het.

Sofie Bellens en Gunter Janssens klinken op de winst van Wout.

Sofie Bellens en Gunter Janssens klinken op de winst van Wout. © BERT DE DEKEN

Lilse veldritgrond

In tegenstelling tot andere en coronavrije jaren vond er zondag geen grote viering plaats voor de lokale wielerheld. In de cafés was het zondag helemaal geen grote overrompeling van fans. “De supportersbeleving is misschien wat minder. Natuurlijk speelt de coronacrisis mee. Je mag maar met zes personen aan een tafel zitten en je mag geen feestje bouwen achteraf”, vertelt Peter Van Glabbeek, uitbater van De Crawaett. “Niettegenstaande komen er nog wel trouwe supporters kijken. Ze vinden het nog altijd tof dat Wout voor de vijfde keer Belgisch kampioen wordt. Ook Sanne Cant werd zaterdag voor de dertiende keer Belgisch kampioen. De Lilse veldritgrond is er nog altijd.” Ferre Urkens uit Gierle finishte zaterdag ook knap derde op het BK voor junioren in Middelkerke.

Kampioen Wout van Aert heeft zondag zijn laatste veldrit van het seizoen afgewerkt en vertrekt maandag met zijn ploeg op trainingskamp. Vanaf nu gaat hij zich voorbereiden op het wegseizoen. “Hij wil zich koste wat het kost voorbereiden op de grote klassiekers”, zegt de kroegbaas. “Hij is er echt op gebrand om de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio