©  AP

Bart Swings schaatst onhoudbaar naar nieuwe Europese titel op de massastart en zakt met berg vertrouwen af naar Winterspelen

Bart Swings heeft zijn status van topfavoriet helemaal waargemaakt. Onze landgenoot kroonde zich voor de tweede keer tot Europees kampioen op de massastart, de ‘mini marathon’ over zestien ronden. Swings bleef in Thialf Livio Wenger voor, en krijgt zo een extra boost aan vertrouwen richting de Winterspelen (4-20 februari).

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Waarom zijn tweede Europese titel alles én niks zegt over de olympische droom van Bart Swings

Met de nummer 1 op zijn helm begon Swings aan zijn titelverdediging. Iedereen moest de eerste ronde afhaspelen in het kielzog van de Leuvenaar (die ook het Wereldbekerklassement leidt), waarna de massastart pas echt op gang werd geschoten.

De Nederlander Marcel Bosker pakte meteen de leiding in handen, in opdracht van kopman en ex-wereldkampioen Jorrit Bergsma. Maar er werd meteen aangevallen door enkele bedrijvige Wit-Russen. Swings hield zich echter rustig op de voorposten van het peloton en gleed steeds goed mee zonder in de wind te komen. Hij keek duidelijk naar de Nederlanders om het werk op te knappen, wat Bergsma al snel ging doen.

Alles leek perfect te verlopen voor onze landgenoot en dus was het wachten op zijn explosie in de laatste anderhalve ronde. Al gaf Bergsma er op vier ronden van het einde nog wel een stevige snok aan. Swings gleed mee, samen met de gevaarlijke Rus Zakharov. Swings dook in tweede positie de laatste ronde in en ging dan aan. Als een komeet won hij opnieuw. De rest stond eigenlijk niet op de foto.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al zorgde de bel wel voor wat kritiek in Thialf. Die had namelijk niet gerinkeld bij het ingaan van de slotronde... Swings was gelukkig bij de les.

“Ik had de bel gehoord”, zei hij na afloop. “Ik denk ook dat iedereen wel door had dat het de laatste ronde was. Ik kijk zelf altijd naar het bord met het aantal ronden op. Er was wel wat chaos, met gedubbelde rijders. Vandaar de verwarring misschien.”

 

 ©  ISOPIX

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio