© AP

Bart Swings blaakt van het vertrouwen, maar zijn olympische droom heeft ook een prijs

Net geen EK-medaille voor Bart Swings. Onze landgenoot kwam op de 5 kilometer 1.39 seconden tekort voor het podium. Maar Swings blaakt van het vertrouwen, richting de massastart op zondag én de Winterspelen (4-20 februari). Al is corona nooit veraf.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Bart Swings valt net naast EK-podium op 5 km en ziet grootheid Sven Kramer afscheid nemen van Nederland op ‘zijn afstand’

“Ik ben zeker wel tevreden”, aldus Swings na afloop. “Ik ben naar hier gekomen om hier stabiele ritten neer te zetten en een goed gevoel op te doen richting de Spelen toe. Het is dan wel jammer dat je net te kort komt voor een medaille, maar dit geeft vertrouwen en is een basis om op verder te bouwen. Ik reed hier tien rondjes onder de 30 seconden, maar het moeten er twaalf zijn. Dus het was een goeie rit, alleen verlies ik richting het einde toe nog wat teveel.”

Swings startte sneller dan we van hem gewend zijn. “Ik voelde op training dat de snelheid in de benen zit, dus daar wilde ik gebruik van maken. Ook Jorrit ging goed van start, maar ik bekocht dat wel meer op het einde. Ik had op sommige momenten nog iets stabieler moeten schaatsen, maar dit is niet meer dan logisch gezien de tijd die ik miste op het ijs. Ik rij hier echter wel mijn tweede tijd ooit in Thialf. Met frisse benen had het nog beter geweest, dus ik ben wel blij met deze 5 kilometer. De topsporter in mij zegt natuurlijk wel ‘dju’, maar het is beter om deze tijd te rijden dan een 6:20 of zo.”

“En ik moet met die individuele afstanden blijven rekening houden. Als ik me alleen ga toeleggen op de massastart, dan verlies ik die echte schaatstechniek. En op de 1.500 meter kan ik mijn snelheid checken. Als je dan bekijkt dat ik hier mooi vierde kan worden, dan denk ik dat het terecht is dat ik ook op de afstanden blijf focussen”, klinkt het.

 © BELGAIMAGE

Corona, corona, corona

Na vier Wereldbekerwedstrijden (in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada) legde Swings er even de blok op. In totaal stond hij bijna tien dagen niet op het ijs de voorbije weken. En dat was eigenlijk minder dan origineel gepland.

“Alles staat op zich op punt qua materiaal, maar door het olympisch kwalificatietoernooi van de Nederlanders met veel aandacht te volgen, begon het toch weer wat te kriebelen. Wat mijn plan is de komende weken? We zijn aan het kijken of ik hier nog een marathon kan rijden. Er zit alleen ook wat corona in dat peloton, dus we gaan even afwachten hoe zich dat gaat ontwikkelen. Ik zou er graag nog eentje doen, maar op zich gaan we ook genoeg alternatieve trainingen hebben om het op te vangen als dit er niet van komt.”

Het woord is gevallen: corona. Het komt er richting Winterspelen echt op aan om geen besmetting op te lopen. Swings zal al vroeg afzakken naar Peking (26-27 februari), waar zijn programma over verschillende weken gespreid is.

 © Niels de Vries

“Maar ik ga me in het olympisch dorp net veiliger voelen dan erbuiten”, stelt hij. “Het is niet van: hoe langer je er bent, hoe groter de kans op besmetting. Als ik zie wat voor maatregelen ze daar nemen, dat is ongelooflijk eigenlijk. Ik neem zelf geen drastische maatregelen of zo. Ik draag wel bijna constant mijn mondmasker, bijvoorbeeld. Maar het is niet alleen voor mij, ook voor mijn vriendin onder anderen. Die moet er even drastisch mee omgaan als mij. Annelyn is nu naar huis, maar die kan daar eigenlijk niks doen (lacht).”

Lauren Van Luyten, de broer van Swings’ vriendin, liet ons weten dat hij zondag samen met zijn ouders de massastart gaat volgen en dat ook Annelyn komt. “Maar ze gaat afstand houden”, stelde hij.

“Ik denk dat mijn vriendin in het raam zal gaan zitten”, schaterlacht Swings. “Dus bijna van buiten kijken, denk ik. En ze doet altijd sneltesten op voorhand. Dit zal voor Annelyn het dichtste contact zijn dat ze zal hebben. Dat moeten we doen. Weet je, mijn ouders zijn hier in Heerenveen. Ze hadden iets geboekt voor de lockdown. Toch zijn ze hier, maar ik heb ze nog niet gezien. Misschien dat ik er eens langs ga fietsen en langs de buitenkant eens dag ga zeggen, maar dat is nu even zo. Nog een maandje volhouden. Het is voor een goed doel hé.”

Vastgoed

Jobs in de regio