Punkformatie Funeral Dress koos het kasteel Le Paige in Herentals uit als decor voor een van de twee nieuwe videoclips. Op de achtergrond vertolkt graaf Thierry de Limburg Stirum, alias Graaf Punk, een ministerrol. 

Punkformatie Funeral Dress koos het kasteel Le Paige in Herentals uit als decor voor een van de twee nieuwe videoclips. Op de achtergrond vertolkt graaf Thierry de Limburg Stirum, alias Graaf Punk, een ministerrol. © Hans Otten

Punkband zet voor clip (met echte graaf) kasteel in Herentals ludiek op stelten

In het Herentalse kasteel Le Paige doolden zaterdagochtend geen trouwers door de zalen en gangen, maar wel een clown, een weerwolf en veel punkers. Funeral Dress nam er een clip op bij een van zijn twee nieuwe nummers.

Hans Otten

Funeral Dress is na zowat 37 jaar nog altijd de rots in de Belgische punkbranding. De band die al twintig jaar opduikt in nationale hitlijsten-aller-tijden, met fuifnummer bij uitstek Party On, blijft nog altijd nieuwe muziek volgens het originele punkrecept maken. Ook al is frontman ‘Dirk Punk’ Peeters uit Herentals het enige overblijvende originele bandlid, Funeral Dress blijft een graag geziene gast op gespecialiseerde festivals wereldwijd.

Zo schreven Peeters en zijn kornuiten de voorbije maanden enkele nieuwe nummers. Zaterdag hebben ze uitgetrokken om bij twee ervan een videoclip op te nemen. Voor Down the pub strijken ze neer in muziekcafé Roxy op de Grote Markt in Herentals, voor All politicians are cunts heeft de band het statige interieur van kasteel Le Paige als decor uitgekozen. In de prachtige zaal waar zich normaal de burgerlijke huwelijken voltrekken, zijn zaterdagochtend op die manier geen kostuums en bruidsjurk te zien, maar opvallend veel in het zwart uitgedoste punkfans met de klassieke hanenkam.

Lachen met politiek

In All politicians are cunts steken we de draak met de politiek, onder andere rond de alsmaar wisselende coronamaatregelen”, legt de zanger van Funeral Dress uit. “Wie of wat moet je tegenwoordig nog geloven? In de clip trekken we dat op een ludieke manier door. Twee politici of ministers veranderen er in een clown en in pinokkio, om aan te geven dat het tegenwoordig vooral een zottekesspel is.”

Tussen de punkers en de kleurrijke uitgedoste figuranten springen de afgeborstelde heren politici in hun nette pakken wel in het oog. Dat mag niet verwonderen, want een van hen is zelfs een telg van oude Europese adel. “Thierry (voluit Thierry de Limburg Stirum, red.) is een echte graaf, maar hij is ook een enorme punkfan”, verklapt Dirk Peeters. “Hij reist de wereld rond om punkconcerten bij te wonen. We noemen hem in ons muziekmilieu dan ook Graaf Punk. Hij wilde dan ook heel graag meespelen in onze clip.”

Geen optredens

Maar optredens en festivals zijn momenteel natuurlijk uit den boze. Dat knaagt wel voor een punkformatie die fans over de hele wereld telt en liefst twaalf keer op eigen kracht toerde in de Verenigde Staten.

“Optredens en tournees liggen door corona natuurlijk helemaal stil”, vertelt Dirk Peeters. “Het eerstvolgende concert is midden februari, maar de vraag is of dat nog gaat kunnen doorgaan. We hebben toestemming gekregen om er een zittend concert van te maken, maar dat zien wij zelf natuurlijk niet zo zitten. Dat kan nog bij kleinkunst of klassieke muziek, maar bij punk, rock en metal is dat toch nogal raar. De grote vraag is wanneer het wel weer gaat mogen.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio