© BELGAIMAGE

Bart Swings valt net naast EK-podium op 5 km en ziet grootheid Sven Kramer afscheid nemen van Nederland op ‘zijn afstand’

Bart Swings is zaterdag vierde geworden op de 5 kilometer op het EK schaatsen. Het goud was voor de Nederlander Patrick Roest, terwijl grootheid Sven Kramer voor de allerlaatste keer ‘zijn afstand’ schaatste in eigen land.

Vincent Van Genechten

Kramer moest al in rit één aan de bak in een leeg Thialf. Een teken aan de wand, want de 35-jarige veelwinnaar is al jaren niet meer op wereldniveau op de afstand waarop hij acht keer wereldkampioen werd en twee keer olympisch goud pakte. Op de Winterspelen in Peking neemt Kramer, die al lang op de sukkel is met zijn rug, afscheid van de topsport. Met de 5 kilometer (uiteraard), massastart en team pursuit.

Toch stond de schaatswereld dit weekend al even stil toen hij in een tijd van 6:18.11 de finishlijn overschreed, voor de laatste keer in de Nederlandse schaatstempel. Het leverde hem de zesde plaats op, op zestien deelnemers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dan deed Bart Swings iets beter in Friesland. Onze landgenoot, die zondag zijn Europese titel op de massastart verdedigt, reed in het voorlaatste paar tegen Jorrit Bergsma. Een echte specialist op de lange afstanden en zijn grote rivaal voor morgen.

Swings ging lange tijd goed mee met de Nederlander, bekend voor zijn betere tweede deel op de lange afstand. Tot de Leuvenaar in plaats van rondjes hoog in de 29 seconden de grens van 30 seconden niet meer kon kraken. In de laatste drie rondjes moest Swings zijn rechtstreekse concurrent laten rijden. Het leverde een tijd van 6:15.06 en een vierde plaats op. Een goeie tijd op de laaglandbaan van Thialf, zeker als je weet dat Swings pas afgelopen maandag weer op het ijs stond na een pauze van een paar weken.

 © BELGAIMAGE

Tweede tijd ooit in Thialf

Hij kwam 1.39 seconden tekort voor het podium. Hoopgevend voor zondag. “Ik ben zeker wel tevreden”, aldus Swings na afloop. “Ik ben naar hier gekomen om hier stabiele ritten neer te zetten en een goed gevoel op te doen richting de Spelen toe. Het is dan wel jammer dat je net te kort komt voor een medaille, maar dit geeft vertrouwen en is een basis om op verder te bouwen. Ik reed hier tien rondjes onder de 30 seconden, maar het moeten er twaalf zijn. Dus het was een goeie rit, alleen verlies ik richting het einde toe nog wat teveel.”

Swings startte sneller dan we van hem gewend zijn. “Ik voelde op training dat de snelheid in de benen zit, dus daar wilde ik van gebruikmaken. Ook Jorrit ging goed van start, maar ik bekocht dat we meer op het einde. Ik had op sommige momenten nog iets beter stabieler moeten schaatsen, maar dit is niet meer dan logisch gezien de tijd die ik miste op het ijs. Ik rij hier echter wel mijn tweede tijd ooit in Thialf. Met frisse benen had het nog beter geweest, dus ik ben wel blij met deze 5 kilometer.”

Vastgoed

Jobs in de regio