Vincent Van den broeck (links) en Frederic Van delm werkten twee jaar aan de app. 

Vincent Van den broeck (links) en Frederic Van delm werkten twee jaar aan de app. © Guy Delforge

Zorg veel beter voor je planten met de gratis app BotanIQ

Bornem -

Vincent Van den broeck en Frederic Van delm uit Bornem brengen hun app BotanIQ op de markt. Het is een volledig gratis app die je helpt om de juiste planten te kiezen voor je tuin of huis en ervoor zorgt dat je die planten ook perfect onderhoudt.

Guy Delforge

“De app ontstond vanuit onwetendheid”, zegt Vincent Van den broeck. “Ik onderhoud mijn tuin zelf. Maar in het begin weet je niet goed hoe dat aan te pakken. Er staan zelfs planten die je niet eens bij naam kent. Je moet dan telkens weer op het internet gaan zoeken welke plant het is, hoe en wanneer je die moet snoeien, welke voeding je die moet geven. Hetzelfde geldt voor kamerplanten. Uiteindelijk ben je altijd tijd kwijt. Ik ging op zoek naar een app die mij kon vertellen hoe ik de planten het beste kon onderhouden, maar ik vond die niet.”

“We schakelden een bureau in om na te gaan of er nood was aan zo een app”, zegt Frederic. 

“We schakelden een bureau in om na te gaan of er nood was aan zo een app”, zegt Frederic. © Guy Delforge

“Bij ons werd de tuin heraangelegd en kreeg ik wel alle namen van planten, maar daar stond ik dan. Ik zag wat bloemetjes verslensen en wist niet of dat oké was en of ik iets moest doen. Zo geraakten we allebei geboeid door het gebrek aan een degelijke app. Tijdens de eerste lockdown zaten we samen om te brainstormen en zo groeide het idee om zelf een app te ontwikkelen,” zegt Frederic.

Grote nood

De twee mannen startten een eigen bedrijfje en begonnen aan de ontwikkeling van de app. “We schakelden een bureau in om na te gaan of er nood was aan zo een app”, zegt Frederic. “En was wel degelijk het geval. Veel mensen bleken onwetend, in die mate dat hun planten kapot gingen of dat ze zelfs geen planten meer kochten. Planten zijn immers niet goedkoop en als die almaar weer kapot gaan, stoppen mensen met ze te kopen.”

Bijna twee jaar werkten de mannen aan de app en een database met ondertussen meer dan 5.700 platen. “De app is voor gebruikers helemaal gratis”, zeggen de mannen. “We willen dat heel bewust zo houden. Dus je kunt alle informatie gratis en zonder beperking gebruiken, er zijn geen in app aankopen. Als je dat wil, kun je wel informatie van onze partners krijgen.”

Genieten

Van den broeck en Van delm zijn erin geslaagd een heuse one-stop app te maken voor al wie zijn planten beter wil verzorgen. “Je kunt de planten die hebt scannen of hun naam invoeren en zo toevoegen aan je eigen lijst”, zeggen ze. “Je kunt op basis van parameters als kleur of de plek waar de plant moet staan ook een selectie van planten maken voor je wishlist. Eens je planten in je app zijn ingevoerd, kies je zelf welke notificaties je wil krijgen: wanneer en hoeveel water elke plant moet krijgen, wanneer die voeding moet krijgen of verpot moet worden, maar ook wanneer en hoe die moet gesnoeid worden. BotanIQ maakt een handige kalender zodat je precies weet wat je wanneer moet doen om je planten in optimale gezondheid te houden. Zo kan je volop van je planten genieten.”

Nu de app draait en de eerste gebruikers hun weg vinden, denken de twee mannen aan hoe ze de app verder kunnen uitbouwen. 

Nu de app draait en de eerste gebruikers hun weg vinden, denken de twee mannen aan hoe ze de app verder kunnen uitbouwen. © Guy Delforge

Nu de app draait en de eerste gebruikers hun weg vinden, denken de twee mannen aan hoe ze de app verder kunnen uitbouwen. Ze hebben al een Franstalige en Engelstalige versie achter de hand, maar er kan nog veel meer. “Zoals sensoren die je kunt koppelen en die je een bericht sturen als de grond van een plant te droog wordt”, zegt Vincent. “Of het aansturen van een irrigatiesysteem zodat je vanop je vakantiebestemming via de app kunt zorgen voor een perfecte bewatering van je planten.”

De BotanIQ app is gratis te downloaden in Google Play of de Apple store.
botaniq-app.be

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio