© ATV

Vaccinatiedorp voor kinderen in Zoo klaar voor start: “Beleving en efficiëntie combineren is dé uitdaging”

Antwerpen -

Zaterdag opent het kindervaccinatiedorp in de Antwerpse Zoo voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. “Kindvriendelijkheid is daarbij het allerbelangrijkste”, zegt spoedarts Jan Stroobants. Geen streefcijfers dit keer. “We creëren een beleving. De meeste kinderen zullen van dat prikje niets merken.” Tegelijkertijd staat ook hier efficiëntie voorop. “We hebben een mooi tempo van negentig kinderen per tien minuten voor ogen.”

Elien Van Wynsberghe

Door te vaccineren op maat van kinderen willen stad Antwerpen, de vier Antwerpse eerstelijnszones en de gemeenten Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek de prik zo aangenaam mogelijk maken voor de kinderen en hun ouders. Daarvoor werd een nieuw vaccinatiedorp opgebouwd in de indrukwekkende Marmeren Zaal van de Antwerpse Zoo.

“Voor de vaccinatie van de kinderen is een poule van vrijwilligers geselecteerd die ervaring hebben in het werken met kinderen. Denk aan pediaters, verpleegkundigen en gepensioneerde leerkrachten”, zegt projectcoördinator Katrien Monten. “Aan het uitwerken van het concept heeft een team van pediaters en kinderpsychologen meegewerkt. Nadien is het concept afgetoetst bij een kinderpanel.” Alles dus om ervoor te zorgen dat de kinderen zich tijdens het krijgen van hun vaccin op hun gemak zouden voelen.

Tentjes

Concreet werden in de Marmeren Zaal verschillende tentjes opgesteld waarin de vaccinatie zal plaatsvinden. Die tentjes zijn ingekleed in het thema van de dierentuin, met afbeeldingen van leeuwen en apen. Het medisch materiaal komt niet in beeld. “Kinderen die toekomen, worden met of zonder hun ouders -wat ze het liefste willen- naar binnen geleid”, legt spoedarts Jan Stroobants uit. “Het woord ‘prikken’ zal geen enkele keer gebruikt worden. In de plaats zullen de kinderen ‘gepunt’ worden. Angst en pijn zijn twee factoren die we willen vermijden. Veel hangt natuurlijk af van de manier waarop ouders hun kind voorbereiden op de vaccinatie.” Maar binnen het vaccinatiedorp zelf doen de vrijwilligers er alles aan om de kinderen op hun gemak te doen voelen.

Wanneer ze plaatsnemen in het tentje, krijgen de kinderen een lichtpen waarmee ze kunnen wijzen naar de dieren die afgebeeld staan op de tentzeilen. “De vaccinator zal met hen in gesprek gaan, hen vragen stellen over de dieren en tegelijkertijd de arm vastnemen en duwen op twee punten. Daartussen wordt het vaccin gezet maar door druk te zetten op die twee punten, voelen de kinderen het eigenlijke prikje niet of nauwelijks”, maakt Stroobants zich sterk. Na afloop ook geen saaie wachtzaal, wel een wachtwandeling doorheen de wintertuin van de Zoo en via het apenverblijf.

 

 © Dirk Kerstens

Geen beloning

“Belangrijk om mee te geven is dat er geen incentives worden gegeven”, zegt Michael Lescroart, woordvoerder van schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). “Kinderen zullen dus geen cadeautje krijgen of niet als ‘superheld’ bestempeld worden. We willen niet dat er een tegenstelling ontstaat tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen.” Gevaccineerde kinderen en hun ouders krijgen achteraf overigens geen gratis toegangsticket tot de Zoo. “Dat misverstand willen we graag de wereld uit helpen.”

De vaccinatiemomenten voor dit weekend zijn allemaal volzet. Zaterdag worden er 1.120 prikken gezet, zondag is dat meer dan het dubbele. Nadien zal er telkens op woensdag en in het weekend gevaccineerd worden. Voor ouders die met vragen zitten, wordt er op 12 januari nog een webinar georganiseerd waar onder meer viroloog Pierre Van Damme op hun vragen zal antwoorden. Meer info daarover is terug te vinden via de communicatiekanalen van de stad Antwerpen.

Jan Stroobants en Katrien Monten.

Jan Stroobants en Katrien Monten. © Dirk Kerstens

Vrijdagavond werd de laatste hand nog gelegd aan de tentjes.

Vrijdagavond werd de laatste hand nog gelegd aan de tentjes. © Dirk Kerstens

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio