Guillaume Ooms van Genano Belgium. ©  Jan Van der Perre

Vorig jaar hield Britse variant er lelijk huis, nu installeert Edegemse school luchtreinigers in alle klassen

Edegem -

De Edegemse basisschool OLFA Elsdonk is samen met de Universiteit Antwerpen een onderzoek gestart naar de effectiviteit van luchtreiniging in schoolgebouwen. Daarvoor worden luchtreinigers en meters in alle klassen geplaatst. “Het is een symbolische plaats om mee te beginnen”, zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Saar Van Olmen

LEES OOK. Hele wijk lijdt onder gevolgen corona-uitbraak in basisschool OLFA

Iets minder dan een jaar geleden werd basisschool OLFA Elsdonk opgeschrikt door de aanwezigheid van de Britse variant van het coronavirus. Een moeder die op skivakantie ging, verspreidde die via haar dochter en 5.000 mensen in Edegem en Kontich moesten in quarantaine. Nu willen de gemeente en de school er dus werk van maken om zoiets in de toekomst te vermijden, zeker nu de omikronvariant in opmars is. Vandaag neemt OLFA al twintig luchtfiltratietoestellen in gebruik voor een periode van zes maanden en het project zal volgende week ook aan alle andere scholen in de gemeente worden aangeboden.

(Lees verder onder de foto)

Directeur Vanessa Cuyvers ©  Jan Van der Perre

Groot budget

“De school zal de toestellen leasen, waarbij de gemeente 30% van de kosten voor haar rekening neemt tot eind juni” zegt burgemeester Metsu. “Dit is voor ons een gevoelige investering”, zegt directeur Vanessa Cuyvers. “Maar we willen absoluut weer naar normaal contactonderwijs en we hopen dat op deze manier het mondmasker wat meer af kan.”

Burgemeester Koen Metsu ©  Jan Van der Perre

Het toestel biedt de mogelijkheid om virussen en andere schadelijke stoffen via een elektrostatisch veld uit de lucht te filteren. Algemeen wordt namelijk aangenomen dat het virus zich via de lucht verspreidt. “Het toestel gaat de lucht vijf keer per uur reinigen, zonder geluid”, zegt Guillaume Ooms, managing director van Genano Belgium, het bedrijf dat de toestellen ontwikkelt. “Door die reiniging zou de aerosolconcentratie in de klassen gedeeld worden door tien.”

De komende zes maanden zal de werking dus geëvalueerd worden door Universiteit Antwerpen. Zij zullen ook bekijken of het de besmettingen en aanwezigen op school beïnvloedt.

 ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners