Het ziet er drastisch uit, maar snoeien doet groeien luidt het gezegde. 

Het ziet er drastisch uit, maar snoeien doet groeien luidt het gezegde. ©  gemeente ranst

Drastisch hakhoutbeheer langs Antitankgracht moet waterplanten en insecten helpen

Oelegem -

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert tijdens de wintermaanden kapwerken uit langs de Antitankgracht tussen de Zandhovensesteenweg en het Fort van Oelegem.

Omdat het een nogal opvallende ingreep is op een route waar veel fietsers passeren, wil de gemeente Ranst wat toelichting geven. Er wordt gewerkt volgens het principe ‘hakhoutbeheer met overstaanders’. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd, zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een boom staan. “Dit lijkt drastisch, maar in het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkele jaren staat er een meer gesloten groenscherm dan vroeger”, klinkt het in de mededeling.

Bij hakhoutbeheer worden om de 9 tot 15 jaar de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten, poneert de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Eerder gebeurde al hetzelfde hogerop langs het Antitankkanaal, zoals vorige winter in Schilde en Brecht.

Eerder gebeurde er ook al eens drastisch hakhoutbeheer aan de park & ride van Oelegem. Dit was onder meer omdat de plaats beducht was als rendez-vousplek. Ook hier begint het groen wel weer op te schieten. kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio