Maarten laat zijn Weyn smaken terwijl Kobe nog een biertje uitschenkt. 

Maarten laat zijn Weyn smaken terwijl Kobe nog een biertje uitschenkt. © Filip Spoelders

Maarten uit ‘Team Scheire’ brouwt eigen biertje: “Vlot drinkbaar uit een wijnglas met een hoek af”

Hove, Mortsel -

Begonnen als hobbybrouwer, begint het eerste bier dat Maarten Weyn uit Hove op de markt brengt stilaan de Antwerpse regio en Vlaanderen te veroveren. “Ik moet nu uitmaken hoe ver ik het wil uitbreiden.”

Filip Spoelders

De televisiekijkers kennen Maarten waarschijnlijk wel van het programma Team Scheire waarin hij één van de makers was. “Ik maak graag zaken zoals een zuurdesembrood dat ik met eigen elektronicatoepassingen bereid. Maar ik wou eens iets maken dat meer mensen kunnen degusteren. Zo begon ik met het brouwen van bier. Ik startte eenmalig met blikbrouwen om nadien braaf standaardrecepten te volgen. Vervolgens ging ik experimenteren en kwam ik tot eigen recepten”, licht Maarten toe.

Na acht jaar brouwen in zijn keuken, stelt hij zijn bier Weyn voor. Hij omschrijft het als volgt. “Het is een verfrissend, vlot drinkbaar donkerblond bier. Het heeft een zacht, licht bitter, fruitig en licht alcoholzoete afdronk waar de mout en hopsmaak van de vier graan- en drie hopsoorten tot hun recht komen.”

Het etiket werd ontworpen door Studio Caro.

Het etiket werd ontworpen door Studio Caro. © RR

Maarten richtte de Weynbrouwerij op en laat het bier brouwen bij BeerSelect in Gent. “Mijn eerste badge van 2.000 liter liet ik financieren door mensen in voorverkoop te laten bestellen. Ze hadden nog niets geproefd maar ik was verrast door de goede verkoop. De reacties nadien waren zeer lovend. Ondertussen is er een tweede badge van 4.000 liter gemaakt. Het is een uit de hand gelopen hobby, waarbij ik nu moet beslissen hoe ver ik het wil opschalen. Blijft het een hobby of wordt het een bijkomend beroep?”

Wijnglas

Maarten heeft reeds kopers uit Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen en het wordt in een achttal Antwerpse cafés geschonken. “Vanaf februari komt het op vaten en ik bekijk om het in blik te verkopen. Ik liet eveneens gepaste glazen maken. Ik drink zelf graag bier uit een wijnglas. Daarom zijn mijn glazen wijnglazen met een hoek af. Over de naam van het bier moest ik niet lang nadenken. De twist die mijn achternaam Weyn aan bier kan geven, is leuk meegenomen.”

Biersommelier Kobe Verbelen van Café Manger in Mortsel nam het bier snel in huis. “Ik proefde het als eerste en begeleidde Maarten tijdens zijn proefbrouwsels. Weyn wordt goed onthaald in het café en is niet meteen met een bestaand bier te vergelijken.”

Vastgoed

Jobs in de regio