Erfgoedconsulent Gert Van Kerckhoven in de pandgang van de abdij. 

Erfgoedconsulent Gert Van Kerckhoven in de pandgang van de abdij. © Guy Delforge

Groepen kunnen vanaf nu Abdij van Bornem bezoeken

Bornem -

Groepen kunnen vanaf nu een bezoek brengen aan de gerestaureerde Abdij van Bornem. Vanaf maart kunnen individuele bezoekers er op bepaalde dagen terecht. Om al die bezoekers wegwijs te maken in de abdij, zoekt de gemeentelijke dienst Erfgoed nog extra gidsen.

Guy Delforge

“We beginnen nu met de exploitatie van de abdijsite”, zegt Gert Van Kerckhoven, erfgoedconsulent van de gemeente Bornem. “Het heeft geen enkele zin om de hele restauratie van dit gebouw en de heraanleg van de omgeving te doen, en dan gesloten te blijven. We willen de site openstellen voor iedereen die ze wil leren kennen.”

 

 © Guy Delforge

“De voorbije weken stelden we binnen ons businessplan ook een tarievenplan op”, zegt Van Kerckhoven. “We hebben nu tarieven voor groepsbezoeken, individuele bezoekers tijdens actiedagen, verhuur van seminarielokalen en de raadpleging aan onze archieven. We richten ons nu eerst op gegidste bezoeken omdat dat het gemakkelijkst in te passen is in onze werking. We werken aan een planning waarbij op bepaalde dagen ook individuele bezoekers welkom zijn.”

Extra gidsen

Om al die bezoekers met een enthousiaste gids door de abdij te loodsen, gaat de Abdij van Bornem op zoek naar extra gidsen. “In eerste instantie werken we samen met de gidsenvereniging Scheldelanders. Die gediplomeerde gidsen geven we eind deze maand nog een extra introductie. In drie sessies maken ze zo kennis met het gebouw en het domein en verdiepen ze zich in de collectie. Achter veel stukken schuilt een verhaal en de gidsen moeten dat verhaal kunnen brengen. De ideale gids kan boeien en aanspreken

 

 © Guy Delforge

en ook de link leggen naar een bredere context. Dat kunnen het kasteel of de crypte van Bornem zijn, maar ook andere sites van de cisterciënzers. Een aantal van onze vrijwilligers wordt betrokken bij de exploitatie van de abdij, zij zijn bijvoorbeeld de geknipte personen om bij de actiedagen als suppoost te werken.”

Individuele bezoekers krijgen meer informatie over de collectie van de abdij aan enkele touchscreens en wie de erfgoed app installeert, kan twaalf voorwerpen scannen en er zo veel meer over te weten komen.

Wie meer wil weten over de collectie van de abdij, de symboliek en de verhalen, kan best ook de Facebookpagina van de Abdij van Bornem volgen. Daar vertellen vrijwilligers van de abdij wat hen bijzonder aanspreekt.

De bibliotheek blijft de blikvanger van de abdij.

De bibliotheek blijft de blikvanger van de abdij. © Guy Delforge

Groepen die de abdij willen bezoeken betalen 100 of 150 euro voor een groep van twaalf tot achttien personen.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio