Lars van der Haar is één van de twee mannelijke profs die voor Nederland zullen deelnemen. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Nederland stuurt slechts twee mannelijke profs naar WK veldrijden in Fayetteville

De Nederlandse wielerbond stuurt met Europees kampioen Lars van der Haar (Baloise-Trek Lions) en Corné van Kessel (Tormans Cycling) slechts twee profs naar het WK veldrijden in Fayetteville die einde januari wordt gehouden. Ontbreken: zoals bekend Mathieu van der Poel, maar ook zijn oudere broer David (Alpecin-Fenix) die eveneens met de rug sukkelt. Ondertussen heeft Joris Nieuwenhuis (Team DSM) zijn crosswinter afgebroken.

hc

Bij de vrouwen is Nederland wel au grand complet met de uittredende wereldkampioene en grote favoriete Lucinda Brand (Baloise-Trek Lions), Denise Betsema, Manon Bakker, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Bij de beloften zijn er zowel bij de mannen (Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Mees Hendrickx) als bij de vrouwen (Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij) slechts drie geselecteerd. Er reist met David Haverdings slechts één junior mee, terwijl bij de meisjes in deze categorie met Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf twee Nederlandse juniores aan de slag zijn. De KNWU koos uitgezonderd bij de elite vrouwen voor renners en rensters die een top-5 en liefst een medaille kunnen halen.

Geld speelde een rol

In een gesprek met de wielersite Wielerflits legde directeur bij de KNWU, Thorwald Veneberg, uit dat geld meespeelde om zo weinig mogelijk renners naar de States over te vliegen. “Omdat veldrijden geen olympische discipline is, krijgt de Nederlandse wielerbond geen subsidie van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF). “Omdat het WK in een ander werelddeel wordt gehouden, is het ook een extra dure onderneming. Neem dat het ergens in Europa wordt gehouden, dan kan iedereen met eigen vervoer daarnaar toe. Door met een kleine delegatie naar Amerika te gaan, blijven we binnen het vooropgezette budget.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden