© atv

Noodgreep moet Oosterweelwerf snel weer op gang trekken nadat Raad van State grondwerken heeft stilgelegd

Bouwheer Lantis heeft een tijdelijke noodoplossing klaar om de grondwerken op de Antwerpse Oosterweelwerf weer vlot te trekken, nadat de Raad van State die heeft stilgelegd. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

jvhBron: BELGA

De Raad hekelde dat Lantis een technisch verslag opstelde voor één grote werfzone op de Antwerpse Linkeroever, terwijl het om drie aparte projectzones gaat: Linker­oever-Zwijndrecht, de nieuwe Scheldetunnel en de veiligheidsberm bij het bedrijf 3M. Daardoor mag Lantis geen zwaar met PFOS vervuilde gronden meer verplaatsen naar de veiligheidsberm bij 3M en dreigen hoge kosten en vertraging.

Om de werf weer op gang te trekken, gaat Lantis twee aparte tech­nische verslagen indienen voor de projectzones Linkeroever en Scheldetunnel, waardoor het tegemoetkomt aan de kritiek van de Raad van State. Als de Grondbank, de bodembeheerder van de Vlaamse overheid, die goedkeurt, dan kunnen de graafwerken met niet te zwaar vervuilde gronden deels hervatten. Het zal voor Lantis zaak zijn aannemers duidelijk te maken welke partijen grond ze precies mogen aansnijden.

Volgens ingewijden zou de vertraging met de noodgreep beperkt blijven tot een maand en worden grote kosten vermeden. Bij Lantis leefde de angst dat de factuur bij maanden stilstand oploopt, omdat aannemers personeel en machines naar andere werven verplaatsen.

Lantis zal later vandaag meer uitleg geven over de oplossing op een persconferentie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen