Het volledige beheer van de Molenbeekvallei in Boechout en Vremde komt in handen van Natuurpunt. 

Het volledige beheer van de Molenbeekvallei in Boechout en Vremde komt in handen van Natuurpunt. © Gemeente Boechout

Natuurpunt krijgt meer werk bij beheer van Molenbeekvallei

Vremde -

Na de aankoop van zeven hectare open ruimte in de Molenbeekvallei, met steun van de provincie en de Vlaamse overheid, gaat Boechout dit jaar verder met de opwaardering van het natuurgebied. Hierbij is een belangrijke taak weggelegd voor Natuurpunt afdeling Land Van Reyen.

Filip Spoelders

Vorig jaar gingen reeds tweeduizend bomen en struiken de grond in. Dit jaar volgt er een tweede plantdag. Voor het onderhoud kijken de verschillende partners naar Natuurpunt. “Het beheer zal in onze handen komen. Natuurpunt nationaal gaat voor de grote beheerswerken zorgen zoals het maaien van de grasvelden. Onze afdeling staat in voor bijvoorbeeld het knotten van de bomen en het verwijderen van de Japanse duizendknoop”, vertelt Fred Vanhaverbeke van Natuurpunt Land Van Reyen.

Op termijn moet het brongebied van de Molenbeekvallei een natuurgebied voor zachte recreatie worden. “De partners gaan werk maken van een voedselbos, een speelbos en een vlonderpad. Er zal voor iedereen iets te beleven zijn.”

Op zaterdag 15 januari gaat Natuurpunt reeds aan de slag op een deel van de Molenbeekvallei waar het al langer werkt. “Achter Don Bosco houden we de Dag van de Natuur. Door het natte weer op 27 november hebben we die toen moeten uitstellen. In dit deel van de vallei staan knotpopulieren die meer dan honderd jaar oud zijn. Om de vijf tot zes jaar moeten we deze knotten. Bij mooi weer krijgen we, naast onze vaste kern, steeds bezoek van mensen die ons willen helpen.”

De Dag van de Natuur begint op 15 januari om 10 uur ’s morgens aan de Maria Magdalenakapel naast het Don Bosco Jongenstehuis ter hoogte van de Broechemsesteenweg 100 in Vremde. “De Molenbeekvallei ontdekken kan ook tijdens onze vierseizoenswandelingen of op aanvraag”, besluit Vanhaverbeke.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio