Walter Roelants wordt klaargemaakt voor repatriëring na val in Dakar: “Een operatie is niet dringend”

Walter Roelants bracht de nacht door op dienst intensieve zorgen van het ziekenhuis in Riyad. Zijn toestand is stabiel. Een operatie is niet dringend. Van zodra het bloed uit zijn longen is, wordt hij gerepatrieerd. Organisator ASO bereidt die thuiskomst voor, samen met Roelants’ team en zoon Axel.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Een stuk na middernacht verliet Axel Roelants het ziekenhuis in Riyad. Na een gesprek met de chirurgen en specialisten was er toch een gevoel van opluchting. “Samen met de teammanager heb ik vannacht, toen we alle resultaten bekeken en besproken hadden, het ziekenhuis verlaten”, zegt Axel Roelants. “Mijn vader heeft de nacht doorgebracht op intensieve zorgen. Dit wordt gedaan om hem constant te monitoren op onder andere inwendige bloedingen.”

Na een gesprek met enkele chirurgen en met dokter Toon Claes in Herentals kwam er, naar omstandigheden, goed nieuws. “De breuk van ruggenwervel D8 is een mooie breuk zoals dokters dat wel eens willen omschrijven. Concreet betekent dat dat we ons geen zorgen hoeven te maken over verlamming. Er is wel een operatie nodig, maar die is niet dringend. Wat de breuk in de nek betreft, dat vraagt geen vervolg. Mijn vader zal lang moeten rusten. Een operatie is niet nodig. Vooraleer er sprake is om papa naar huis te repatriëren moet het bloed volledig uit zijn longen verdwenen zijn. In samenspraak met organisator ASO en het team bekijken we alle pistes om hem zo snel als mogelijk naar huis te laten komen”, besluit Axel Roelants.

 

 ©  BELGA_HANDOUT

Franse piloot Philippe Boutron uit coma

De Franse rallyrijder Philippe Boutron, die zwaargewond raakte bij een explosie van zijn voertuig voor de start van de Dakar-rally op 30 december in het Saoedische Jeddah, ligt niet meer in coma. Dat bevestigde zijn zoon Benoît van de Franse radiozender RMC.

“Hij is nog steeds ernstig gewond, maar heeft de comateuze toestand verlaten”, zei Benoît Boutron. “Zijn beide benen zijn zwaar geraakt. De zaken gaan beetje bij beetje vooruit, maar hij gaat veel tijd nodig hebben om te herstellen.”

 

 ©  REUTERS

Dinsdag openden Franse aanklagers in Parijs een terrorisme-onderzoek naar de explosie. Er wordt gekeken naar een meervoudige moordpoging in relatie met een terroristische groep. Volgens de Saoedische autoriteiten is een strafbaar feit uitgesloten. Zij spreken van een ongeluk.

De 61-jarige Boutron werd gerepatrieerd naar Frankrijk en herstelt in het ziekenhuis van Percy, nabij Parijs. Om de pijn te verlichten werd hij in een kunstmatige coma geplaatst.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio