Radio Totaal toch te beluisteren ondanks schorsing

Radio Totaal toch te beluisteren ondanks schorsing © rr

Radio Totaal speelt vergunning kwijt voor Zandvliet, Kapellen en Brasschaat maar blijft wel te beluisteren

Kapellen, Zandvliet, Brasschaat -

De VRM (Vlaamse Regulator voor de Media) trekt de vergunning in van Radio Totaal voor het uitzenden vanuit Zandvliet, Brasschaat en Kapellen in. De lokale radio gaat in beroep in afwachting van een behandeling ten gronde. Voor de luisteraars verandert er voorlopig niets.

Radio Totaal verzorgt uitzendingen vanuit Kapellen, Brasschaat en het polderdistict. De radiostudio’s bevinden zich in Kapellen en er wordt gebruik gemaakt van een zendmast op het voetbalstadion van FC Capellen. Er zijn ook zendmasten in gebruik op de woon- en zorgcentra Monnikenhof in Berendrecht en Vesalius in Brasschaat. De VRM maakt problemen voor de uitzendingen vanuit het polderdistrict en Brasschaat. Die zouden niet beantwoorden aan de regels, meer zelfs van daaruit zou zelfs niet worden niet uitgezonden volgens de VRM.

De Vlaamse Regulator voor de Media motiveert de beslissing om de vergunning in te trekken op een onderzoeksrapport, waaruit moet blijken dat Radio Totaal geen gebruik maakt van de zendmogelijkheden in Zandvliet en Brasschaat. De eerste vaststellingen dateren al van begin 2020, maar toen kreeg de lokale radio twee gewijzigde vergunningen. De VRM gaf Radio Totaal de tijd tot 22 november van vorig jaar om de toestand te regulariseren en toch gebruik te maken van de toegewezen zendmogelijkheden. Dat is volgens de VRM niet gebeurd en daarop volgde de schorsing van de vergunning.

In beroep

Volgens Björn Van Zundert, CEO van Radio Lokaal, heeft het intrekken van de vergunning vooral te maken met misverstanden en trage administratie. Hij verduidelijkt: “Vroeger zonden we uit vanuit een woning op de Bredabaan in Brasschaat en er waren plannen om een antenne te plaatsen op het dak van voetbalclub Zandvliet Sport. Om uiteenlopende redenen stuurden we deze plannen bij. Na een gesprek met de directeur van het wzc Vesalius in Brasschaat en zijn collega van het wzc Monnikenhof in Berendrecht kwamen we overeen om vanuit die twee locaties uit te zenden voor onze radio in Zandvliet en Brasschaat. Beide instellingen behoren tot Zorgbedrijf Antwerpen en dus kwam ik tot een akkoord met de directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen”, begint Björn Van Zundert zijn verhaal.

“Het akkoord om vanuit die twee locaties uit te zenden zouden we in een huurovereenkomst vastleggen. Zonder zo’n overeenkomst kan je ook geen degelijke verzekering afsluiten, dus dat contract was dringend nodig. Hier liep het administratief fout, want het contract heeft ons op een of andere manier nooit. De impact van het coronavirus maakte het niet gemakkelijker. In mijn communicatie met de VRM, ben ik echter altijd open en eerlijk geweest. Ik heb nu de indruk dat dit nu tegen mij wordt gebruikt. Ten laatste op 22 november jongstleden moest Radio Totaal alles in orde hebben, maar dat is niet gelukt. Toch kunnen we ook nu al uitzenden vanuit de twee wzc’s van het Zorgbedrijf Antwerpen”, geeft Van Zundert nog mee.

Radio Totaal heeft nu zestig dagen om in beroep te gaan. “We gaan in elk geval de schorsing van de beslissing aanvragen. Volgens onze advocaat bestaan er hiervoor voldoende gegronde redenen. Dan kan de zaak ten gronde worden behandeld”, aldus nog Björn Van Zundert. Ondertussen verandert er niets voor de luisteraars van Radio Totaal.

Erik Vandewalle

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio