Raf Doms en Steffie Verheijen in het industrieel en tegelijk cosy interieur van hun nieuwe zaak Philippa, met vooraan de XXL-teckelbank.  

Raf Doms en Steffie Verheijen in het industrieel en tegelijk cosy interieur van hun nieuwe zaak Philippa, met vooraan de XXL-teckelbank.  ©  kma

Philippa nestelt zich in industrieel erfgoed met knapste rozetraam van hele regio

Oostmalle -

Met de nieuwe conceptstore Philippa heeft het oud tramtractiestation in Oostmalle eindelijk een invulling gekregen. Raf Doms (44) en Steffie Verheijen (29) brengen er het beste van hun drie andere zaken het Pothuis (interieur), het Pakhuis (kleding en mode) en het Spoorhuis (food en drinks) samen onder één kolossaal en knap koepeldak.

Kristin Matthyssen

Jarenlang zat de voorgevel van het voormalige tractiestation naast de busstelplaats aan de Antwerpsesteenweg verborgen achter een zeildoek. Nu is de mooie gezandstraalde gevel met gigantisch glazen rozet in de voorgevel en koepel op het dak eindelijk in volle glorie te bewonderen. Het ontwerp en de verbouwing zijn grotendeels het werk van Jan Jacobs jr., die zo’n twintig jaar geleden een erfpachtovereenkomst met De Lijn afsloot om dit stuk industrieel erfgoed van de ondergang te redden. Eventjes was er een koffie- en ontbijtzaak gevestigd. Vandaag zet het ondernemerskoppel zijn schouders onder het project. Zij zorgden voor de afwerking en blazen het merkwaardig pand nieuw leven in.

Philippa opende de deuren vlak voor Kerstmis. 

Philippa opende de deuren vlak voor Kerstmis. ©  kma

Het tractiestation werd in 1943 in volle oorlogsperiode gebouwd met hele dikke muren. Eerst reden er stoomtrammetjes op steenkool tussen Antwerpen en Turnhout, maar in de jaren veertig deed de elektrische tram zijn intrede. De tractiestations zorgden voor de aandrijving. Het gebouw stond vol transformatoren, generatoren en kabels.

Rechts het gebouw zoals het er vroeger uitzag, zonder raam in de voorgevel, alleen met rolluiken beneden. 

Rechts het gebouw zoals het er vroeger uitzag, zonder raam in de voorgevel, alleen met rolluiken beneden. ©  RR

Op de tramlijn Antwerpen-Turnhout werden drie vergelijkbare gebouwen gezet in die periode. In Schilde zit nu jeugdhuis Pagode in het tractiestation en in Beerse naast het zwembad staat er ook nog eentje.

Met het koepeldak en de rozet in de voorgevel. 

Met het koepeldak en de rozet in de voorgevel. ©  kma

Tot 1960 reed er een buurttram door Malle. Daarna stond het gebouw decennialang te verloederen. “Ik herinner me de stalen rolluiken en de geur van overladen batterijen telkens ik hier met mijn fiets passeerde”, zegt Raf, die tot zijn 17de in Oostmalle woonde. “Eigenlijk was dit een hoogspanningscabine avant la lettre.”

Raf en Steffie. 

Raf en Steffie. ©  kma

Als oud-Mallenaar vindt Raf het een eer om dit pand nieuw leven te kunnen inblazen. “Bovendien hebben Steffie en ik iets met oude spoorwegen. Vlak over de grens in Baarle-Nassau in de douaneloods van het vroeger station hebben wij drie zaken. Het Pothuis is gericht op decoratie en meubilair. In het Pakhuis bieden we kleding en accessoires aan. Het Spoorhuis is ons horecaproject. In Malle brengen we nu met een kleine greep het beste van de drie samen. Philippa kan een trigger worden om de mensen ook eens naar onze zaken op de grens te lokken.”

Kaartjes en speciale verlichting. 

Kaartjes en speciale verlichting. ©  kma

“Op de gelijkvloerse verdieping is onze koffiebar en interieurzaak. We hebben niet enkel koffie maar ook thee, gebak en alcoholische dranken, zoals gin van De Kleine Strijders.” Raf koos heel bewust voor Taeymans Coffee. “Oprichter Jurgen Taeymans komt uit Malle, ik zat vroeger nog met hem op school.”

Via een spiltrap daal je af naar de kelderboetiek met kleding, accessoires en juwelen, met veel Scandinavische merken. “Draagbare, betaalbare en orginele dingen, voor een jong en ouder publiek”, zegt Steffie. “Maar ook handgemaakt design zoals handtassen van Mieke Dierckx uit Westerlo.”

De kelderverdieping. 

De kelderverdieping. ©  kma

Een lamp in de vorm van een nandoekop, een XXL-teckelzitbank, rotanspiegels met oortjes: wie interieurblikvangers met humor zoekt, vindt hier zijn ding. Wat ze met de unieke koepelloft op de bovenverdieping gaan doen, met slaapkamer en badkamer om onder de sterrenhemel te baden, weet het stel nog niet. “Verhuren of zelf als B&B uitbaten: daar moeten we nog eens over nadenken”, zegt Raf.

Met de lockdown in Nederland zijn de zaken van Raf en Steffie in Baarle-Nassau dicht en kunnen ze zich optimaal op de opening in Malle focussen. Philippa op de Antwerpsesteenweg in Oostmalle naast de busstelplaats is van woensdag tot en met zaterdag open tussen 10 en 17u, en elke tweede zondag van de maand.

Een grappig tapijtje. 

Een grappig tapijtje. ©  kma

Schattige spiegels. 

Schattige spiegels. ©  kma

Kleding, veel van Scandinavische merken. 

Kleding, veel van Scandinavische merken. ©  kma

Een lamp met een struisvogelkop. 

Een lamp met een struisvogelkop. ©  kma

Handtassen en juwelen. 

Handtassen en juwelen. © kma 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio