Scott Morrison (links) en Novak Djokovic (rechts). ©  Epa, Isopix

 

Ongevaccineerde Djokovic botst met Australische premier: “Anders op de eerste vlucht terug”

Toptennisser Novak Djokovic is misschien toch niet welkom op de Australian Open. De Australische premier, Scott Morrison, dreigt Djokovic terug naar huis te sturen als die niet uitlegt waarom hij een medische uitzondering op de reisregels kreeg. Intussen is Djokovic geland op Australische bodem, maar daar weigeren de lokale autoriteiten hem voorlopig een visum te verlenen.

Dario Van Fleteren

De Australische premier Scott Morrison wil goede argumenten horen van tennisspeler Novak Djokovic waarom hij een uitzondering zou moeten krijgen op de Australische reisregels. Djokovic wilde tot nu toe nooit zeggen of hij gevaccineerd is. Volgens de Australische regels mag hij ongeprikt het land niet binnen zonder strenge hotelquarantaine van twee weken.

Dinsdag raakte bekend dat Djokovic een uitzondering zou krijgen op die reisregels en zou kunnen deelnemen aan de Australian Open. Zonder enige quarantaine. Die uitzondering is weggelegd voor mensen die om medische redenen geen vaccin mogen krijgen. Dat de tennisser aanspraak zou maken op die uitzondering, zette bij veel Australiërs kwaad bloed. Ook volgens de regels van de organisatie van de Australian Open, zou hij als ongevaccineerde in principe niet mogen deelnemen.

LEES OOK. Waarom het niet mag verbazen dat Novak Djokovic zich zo blijft verzetten tegen verplichte vaccinatie

Geen aparte regels

“Hij zal voldoende bewijs moeten leveren over waarom hij de uitzondering kreeg. Anders zit hij op de eerste vlucht terug”, zei Morrison. “Er moeten geen aparte regels komen voor Djokovic. Helemaal niet!”

LEES OOK. Novak Djokovic krijgt felle kritiek uit Belgische tennishoek: “Dit bewijst dat hij veel macht heeft, meer dan een land blijkbaar”

Djokovic is intussen op Australische bodem geland. Morrison gaf aan dat de grenspolitie hem zou controleren en dat hij de bewijsstukken voor zijn uitzonderingsregime zou moeten voorleggen.

En zo geschiedde: bij aankomst op de luchthaven van Melbourne rond 13u lokale tijd (15u bij ons) lieten de lokale autoriteiten weten dat ze Djokovic geen visum zullen verlenen om het land in te kunnen.

Dat laat Jaala Pulford, minister in de staat Victoria, weten via Twitter. “De federale regering heeft gevraagd of we Djokovic willen helpen bij de aanvraag voor zijn visa, maar dat zullen wij niet doen”, schrijft Jaala Pulford. “We zijn altijd helder geweest over 2 zaken: de goedkeuring van visa is een zaak van de federale regering en medische uitzonderingen zijn een zaak van dokters.”

Djokovic is dus lang het land nog niet in en mocht hij toch door de bureaucratische mallemolen geraken, is het nog maar de vraag hoe de Australische tennisfans hem zullen onthalen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Djokovic, de nummer een van de wereld, aast op zijn 21ste grandslamtitel. Op 17 januari begint het toernooi. Voor veel tennisliefhebbers is het quasi ondenkbaar om de Australian Open te laten doorgaan zónder de sterspeler. Vorig jaar won hij het toernooi.

COMMENTAAR. “Het seizoen moet nog beginnen en de unforced error van het jaar heeft al plaatsgevonden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis