Manu Claeys noemt de juridische actie van Grondrecht en Greenpeace “huichelachtig”. © Victoriano Moreno  

Manu Claeys over PFOS en Oosterweel: “Hoe gaan actiegroepen uitleggen dat bewoners nog jaren langs een stilgelegde werf wonen?”

Antwerpen, Zwijndrecht -

Er is in de PFOS-affaire geprocedeerd om het Oosterweelproject recht in het hart te treffen. Dat zegt Manu Claeys. De voorzitter van het burgercollectief stRaten-generaal en lid van de raad van bestuur van Lantis vreest een vertraging van maanden, zo niet jaren.

Patrick Van de Perre

“Ik vind het huichelachtig dat de actiegroepen verklaren naar de rechtbank te zijn gestapt voor de volksgezondheid. Er was al vastgesteld dat er geen nieuwe of bijkomende gezondheidsrisico’s zijn bij de werken aan Oosterweel. De actiegroepen procedeerden tot ze een instantie vonden die hen op één punt gelijk gaf”, zegt Manu Claeys in de online editie van het weekblad Knack.

Die actiegroepen zijn het Zwijndrechtse burgercollectief Grondrecht en Greenpeace. Eind december schorste de Raad van State de conformverklaringen waarmee bouwheer Lantis met PFOS vervuilde grond van de Oosterweelwerken naar het bedrijfsterrein van 3M in Zwijndrecht wil verplaatsen.

Manu Claeys ontkent niet dat er in het verleden fouten gemaakt zijn. “Maar hoe gaan de verzoekers aan de bewoners uitleggen dat ze misschien nog jarenlang naast een bouwwerf zullen wonen die stilligt en wat zullen ze in de zomer zeggen tegen de bewoners over het opwaaiende stof van die vervuilde grond?”

“Samen oplossing zoeken”

Het stilleggen van het grondverzet op de werven van Oosterweel kan zowel financieel als voor de oplevering van het project ernstige gevolgen hebben. “De actievoerders willen dat de grond naar een vergunde stortplaats gaat. Mijn vraag is dan welke Vlaamse gemeente zal zeggen dat die zeshonderdduizend kubieke meter PFOS-grond mag gebracht worden?”

Manu Claeys wijst erop dat Lantis voor de meest vervuilde grond een oplossing van 130.000 vierkante meter had op het bedrijfsterrein van 3M. “Die vuilste grond zou daar ingepakt worden, in afwachting van een goede techniek om hem te saneren.”

Claeys hoopt dat het mogelijk is om samen wettelijke en haalbare oplossingen bedenken. “Noem het maar een oproep. In de huidige situatie zal er een flinke extra factuur volgen voor Lantis en dus voor de Vlaamse overheid. En een vertraging van enkele maanden zou weleens veel langer kunnen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen