Manu Claeys noemt de juridische actie van Grondrecht en Greenpeace “huichelachtig”. — © Victoriano Moreno
Manu Claeys over PFOS en Oosterweel: “Hoe gaan actiegroepen uitleggen dat bewoners nog jaren langs een stilgelegde werf wonen?”
Er is in de PFOS-affaire geprocedeerd om het Oosterweelproject recht in het hart te treffen. Dat zegt Manu Claeys. De voorzitter van het burgercollectief stRaten-generaal en lid van de raad van bestuur van Lantis vreest een vertraging van maanden, zo niet jaren.
“Ik vind het huichelachtig dat de actiegroepen verklaren naar de rechtbank te zijn gestapt voor de volksgezondheid. Er was al vastgesteld dat er geen nieuwe of bijkomende gezondheidsrisico’s zijn bij de werken aan Oosterweel. De actiegroepen procedeerden tot ze een instantie vonden die hen op één punt gelijk gaf”, zegt Manu Claeys in de online editie van het weekblad Knack.
Die actiegroepen zijn het Zwijndrechtse burgercollectief Grondrecht en Greenpeace. Eind december schorste de Raad van State de conformverklaringen waarmee bouwheer Lantis met PFOS vervuilde grond van de Oosterweelwerken naar het bedrijfsterrein van 3M in Zwijndrecht wil verplaatsen.
Manu Claeys ontkent niet dat er in het verleden fouten gemaakt zijn. “Maar hoe gaan de verzoekers aan de bewoners uitleggen dat ze misschien nog jarenlang naast een bouwwerf zullen wonen die stilligt en wat zullen ze in de zomer zeggen tegen de bewoners over het opwaaiende stof van die vervuilde grond?”
“Samen oplossing zoeken”
Het stilleggen van het grondverzet op de werven van Oosterweel kan zowel financieel als voor de oplevering van het project ernstige gevolgen hebben. “De actievoerders willen dat de grond naar een vergunde stortplaats gaat. Mijn vraag is dan welke Vlaamse gemeente zal zeggen dat die zeshonderdduizend kubieke meter PFOS-grond mag gebracht worden?”
Manu Claeys wijst erop dat Lantis voor de meest vervuilde grond een oplossing van 130.000 vierkante meter had op het bedrijfsterrein van 3M. “Die vuilste grond zou daar ingepakt worden, in afwachting van een goede techniek om hem te saneren.”
Claeys hoopt dat het mogelijk is om samen wettelijke en haalbare oplossingen bedenken. “Noem het maar een oproep. In de huidige situatie zal er een flinke extra factuur volgen voor Lantis en dus voor de Vlaamse overheid. En een vertraging van enkele maanden zou weleens veel langer kunnen worden.”
Hoofdpunten
Miss België Chayenne Van Aarle reageert na zwaar ongeval: “Ik was niet met mijn gsm bezig”
Limburgse Remziye (66) overleden na aardbeving in Turkije: “Mijn mama is vandaag begraven, het is niet te vatten”
Gevonden romp in Deurne formeel geïdentificeerd als prostituee ‘Linda’, moordenaar schilderde appartement
Vader had Bobbejaanland, zoon gaat voor Captain Jack
MEER OVER Meest gelezen
Miss België Chayenne Van Aarle reageert na zwaar ongeval: “Ik was niet met mijn gsm bezig”
Na de ‘plonspiek’: vraag naar zwembaden koelt af bij middenklasse, zwembaden boven 100.000 euro blijven vlot verkopen
Wout van Aert en vrouw Sarah De Bie verwachten tweede kindje
50 Leopard-tanks van Freddy Versluys zijn gegeerd goed: “Al heel wat landen hebben geïnformeerd”