Geen nieuw assisenproces voor moordenaar Leopoldine De Decker: Hof van Cassatie verwerpt verzoek

Antwerpen -

Het Hof van Cassatie heeft het verzoek tot een herzieningsprocedure van Daniël Florojkic verworpen. De voor de moord op Leopoldine De Decker tot 28 jaar cel veroordeelde Mechelaar krijgt dus geen nieuw proces.

LEES OOK. Roofmoord op Leopoldine De Decker: veroordeelde wil herziening van assisenproces

Daniël Florojkic (32) diende in november een verzoek in bij het Hof van Cassatie. De man uit Mechelen werd in 2020 samen met zijn neef Branko Stankovski veroordeeld tot 28 jaar cel voor de roofmoord op Leopoldine De Decker (76) in 2013 in de Antwerpse wijk Dam.  

Florojkic schreeuwde steeds zijn onschuld uit maar werd door de jury toch schuldig bevonden aan de roofmoord. Na zijn veroordeling nam hij advocate Sanne De Clerck onder de arm om een herzieningsprocedure op te starten. Het verzoek dat eind vorig jaar werd ingediend, is door het Hof van Cassatie verworpen, zo bevestigt mr. De Clerck.

Het dossier van Florojkic zal dus niet voor advies naar de commissie voor herziening in strafzaken gestuurd worden. De procedure om een nieuw proces te krijgen is daarmee ook meteen voorbij. Florojkic had aangehaald dat er nieuwe elementen waren die zouden aantonen dat iemand anders de dader van de roofmoord was. Zo zou bij zijn moeder een telefoonnummer in de brievenbus gestoken zijn van ‘de echte moordenaar’ en vond zijn moeder ook een toevallig opgenomen geluidsfragment waarop een van de medebeklaagden haar vertelde dat Florojkic de feiten niet pleegde maar dat hij diens naam onder druk genoemd had. In het verzoek werd ook de verklaring van een gevangene opgenomen, die had naar eigen zeggen van Stankovski gehoord dat Florojkic niet betrokken was.

Waarom het Hof van Cassatie het verzoek verworpen heeft is nog niet duidelijk. Mr. De Clerck kon het arrest nog niet inkijken.

(sare)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio