Ikrame Kastit.  

Ikrame Kastit.  © WAS

Groen-gemeenteraadslid Ikrame Kastit stopt met politiek: “Door corona vraagt mijn job al mijn aandacht”

Antwerpen -

Ikrame Kastit (36) stopt met de actieve politiek. Zij was drie jaar lang voorzitter van de districtsraad van Borgerhout en daarna zes jaar Antwerps gemeenteraadslid. “Door corona is de ongelijkheid toegenomen en wil ik die vooral vanuit mijn job tegengaan”, zegt Kastit.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Expo over Congolese kunst in Antwerpen doet discussie over roofkunst oplaaien

LEES OOK. Ikrame Kastit (Groen) en Els van Doesburg (N-VA) aan tafel en in de clinch: “Vrouwen kunnen heel hard zijn voor elkaar” 

Kastit is algemeen coördinator van Uit de Marge. Deze organisatie emancipeert via jeugdwerk en jeugdbeleid kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

“De afgelopen twee jaar waren enorm zwaar”, schrijft Kastit op Facebook. “Ondertussen gaan we richting een vijfde golf. De enorm grote werkdruk die daarbij komt kijken, de ongelijkheid in de samenleving die blijft groeien en de nieuwe breuklijnen die gecreëerd worden, maken dat de combinatie van mijn job en mijn politiek engagement niet meer mogelijk is.”

Kastit stopt als gemeenteraadslid en stapt uit het nationaal partijbestuur van Groen. Ze blikt tevreden terug op haar politiek engagement. “Ik leerde heel veel”, zegt ze. “Je komt met veel mensen in contact waardoor mijn leefwereld is verbreed. Zowel bij de meerderheid als de oppositie zitten veel raadsleden met een groot engagement. Dat wordt wel eens onderschat.”

Als raadslid beet ze zich vast in de dossiers rond het hoofddoekverbod, kinderarmoede en dekolonisatie. “Over dat laatste merk ik dat de gevoeligheid is toegenomen in het schepencollege”, zegt Kastit.

Eén ding viel haar op in de gemeenteraad. “De Antwerpse gemeenteraad is de afgelopen jaren diverser geworden”, zegt Kastit. “Dat is een goede zaak, maar als ik kijk naar de sociaal economische achtergrond van de verkozenen, dan is dat toch nog heel homogeen. Dat vertaalt zich naar hoe raadsleden kijken naar de samenleving en de ongelijkheid. Hopelijk wordt dit op termijn ook diverser.”

Wie Kastit gaat opvolgen in de Antwerpse gemeenteraad is momenteel nog niet geweten.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio