Herentals telt al een particuliere autodeelgroep met eigen wagens, maar het stadsbestuur wil nu samen met IOK deze vervoersmodule verder uitrollen. 

Herentals telt al een particuliere autodeelgroep met eigen wagens, maar het stadsbestuur wil nu samen met IOK deze vervoersmodule verder uitrollen. © Hans Otten

Groen wil snel autodelen: “vraag is groter dan aanbod”

Herentals -

Herentals telt enkele jaren een kleine private autodeelgroep, maar volgens oppositiepartij Groen is er al veel langer veel meer vraag naar autodelen. Herentals is uitgekozen als proefproject rond autodelen door IOK.

Groen klopt naar eigen zeggen al sinds 2010 op de nagel van het autodelen. “Al verschillende keren vroegen we om dit vast te pakken en om zo het aantal auto’s in onze binnenstad te verminderen, als ondersteuning voor de mobile shift. Er zijn verschillende wijken waar er vraag en plaats is voor een autodeelsysteem”, zegt het groene raadslid Susy Matthijs.

Dat Herentals nu als een proefproject instapt in een actieplan van IOK juicht de partij toe, al mag het voor haar nog ambitieuzer.

“Voor particulier samenwerken heeft IOK ondertussen een samenwerking met Autodelen.net op poten gezet”, zegt de Herentalse mobiliteitsschepen Eva Brandwijk (N-VA). “In de loop van januari doet IOK een concreet voorstel aan de stad op basis van onze interesses. We hebben op alle modules van het actieplan ingeschreven. Zo bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn voor de integratie van het gemeentelijk wagenpark. Naast het particulier autodelen is IOK ook bezig met een bestek voor de aankoop van elektrische deelwagens en elektrische laadvoorzieningen, bij voorkeur via groepsaankopen.”

Herentals wil daarrond de komende maanden ook de nodige communicatie naar de burgers rond uitwerken. Groen popelt intussen van ongeduld. “Blij om te horen dat er werk van wordt gemaakt. Al denken we dat de keuze voor een partner met kennis én een wagenpark zoals Cambio kan sneller uitgerold kan worden”, zegt Matthijs. (ho)

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio