Ilse Lambrechts en Bart Mertens voor hun bakkerij De Korenbloem in de Kloosterstraat in Oostmalle. 

Ilse Lambrechts en Bart Mertens voor hun bakkerij De Korenbloem in de Kloosterstraat in Oostmalle. © kma 

Vijftien soorten worstenbroden om 25ste verjaardag bakkerij De Korenbloem te vieren

Oostmalle -

Om te vieren dat ze 25 jaar geleden bakkerij De Korenbloem uit Oostmalle van hun ouders overnamen, toveren Bart Mertens (48) en Ilse Lambrechts (48) allerlei jubileumacties uit hun oven. Te beginnen met vijftien verschillende soorten worstenbroden op Verloren Maandag. De bakkerij is al drie generaties in hun familie maar bestaat waarschijnlijk al ongeveer 125 jaar in Oostmalle.

Kristin Matthyssen

Bakkerij De Korenbloem ligt een beetje weggestoken in de Kloosterstraat, waar wel een grote parking over de deur is. Maar in Oostmalle weet iedereen de warme bakker te vinden.

De Korenbloem staat onder meer bekend om zijn lekkere chocomousse, talrijke soorten worstenbroden en appelbollen op Verloren Maandag en speciaal gebak tijdens sportkampioenschappen. Zo gaven ze kampioenenpistoletjes weg tijdens de voorbije olympische zomer. “Het WK voetbal dit jaar wordt wat moeilijker omdat die rond de Sinterklaas- en kerstperiode in Qatar wordt gehouden”, zegt Bart. “Of we zouden misschien een driekleurenkerststronk kunnen maken als de Rode Duivels de finale halen.”

Zover is het nog niet. Eerst starten Bart en Ilse Verloren Maandag met liefst vijftien soorten worstenbroden. “We hebben elk jaar een heel ruim aanbod, van beulingenworstenbrood met appeltjes over Bicky worstenbrood tot speciaal worstenbrood met ketchup en ui. Maar nu doen we er bijvoorbeeld nog een worstenbrood van wild met champignons bij. We hebben ook bolognaiseworstenbrood en drie soorten veggie-worstenbroden, zelfs eentje met zalm-spinazie. Doe daar nog de vijf verschillende appelbollen bij en we komen aan 23”, telt Ilse. “Oh, zonde dat ik er de appelbollen niet heb bijgeteld, want ik had nog genoeg inspiratie om aan een totaal getal van 25 te komen”, pikt Bart in.

Ilse en Bart van bakkerij De Korenbloem vieren hun 25ste verjaardag als bakker met veel soorten worstenbroden. 

Ilse en Bart van bakkerij De Korenbloem vieren hun 25ste verjaardag als bakker met veel soorten worstenbroden. ©  kma

25 jaar geleden namen ze de bakkerij over van Barts ouders Stan en Josée Mertens-Jacobs. “Ik ben de derde generatie. Mijn ouders namen de bakkerij in de jaren zeventig over van mijn grootvader Frans Jacobs. Bompa was destijds bakkersgast bij bakkerij Leys op de Lierselei. Hij heeft de bakkerij naar de Kloosterstraat gebracht. Maar eigenlijk is onze bakkerij al veel ouder. Bij onze overname in 1997 hebben we wat in de archieven gekeken en kwamen we eropuit dat al 125 jaar geleden sprake was van bakkerij De Korenbloem in Oostmalle, de naam die altijd terugkeert in de documenten maar soms door de familienaam wat verdrongen werd. Omdat het van Leys naar Jacobs en Mertens overging hebben wij geopteerd om opnieuw De Korenbloem in te voeren, al merken we dat sommige oudere inwoners nog altijd van bakkerij Jacobs spreken.”

Om de kwarteeuw te vieren, lieten Bart en Ilse – allebei echte Oostmallenaren – een nieuw logo ontwerpen waarop drie korenbloemen te zien zijn. Een knipoog naar de drie generaties en naar hun drie dochters Lara (18), Maura (16) en Antje (14). “Voorlopig gaan hun interesses en studies nog niet in de richting van banketbakkerij”, zegt Ilse. “Maar ze staan wel altijd klaar om bij te springen.”

Ilse Lambrechts en Bart Mertens van bakkerij De Korenbloem. Op de bakkersfiets staat nog het oude logo. 

Ilse Lambrechts en Bart Mertens van bakkerij De Korenbloem. Op de bakkersfiets staat nog het oude logo. ©  kma

Oostmalle is een dorp dat tuk is op vers brood en lekkere ‘pateekes’ van de warme bakker. Er zijn vier bakkerijen, en die hebben alle vier hun werk. Ook Bart blijft zijn beroep geweldig vinden. “Alleen de administratie steekt mij soms tegen. We hebben een vaste winkeldame en Ilse werkt zowel mee in de bakkerij als in de winkel. Tijdens de coronacrisis zijn de online bestellingen erg opgekomen.”

De bakkersfiets gebruiken ze niet om bestellingen te leveren, maar voor hun eigen woon-werkverkeer. “Vroeger woonden we boven de bakkerij, maar toen de kinderen groter werden, zijn we naar een huis met tuin vlakbij op de Antwerpsesteenweg verhuisd. We komen meestal met de bakkersfiets.”

Wie een proeverij wil maken van Verloren Maandag, kan de hele worstenbrodencollectie bekijken op www.bakkerijdekorenbloem.be. De meest speciale kunnen tot en met 7 januari besteld worden.

Ilse en Bart Mertens houden nog altijd veel van hun beroep. 

Ilse en Bart Mertens houden nog altijd veel van hun beroep. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio