Terwijl medewerkers over de hele lengte reclamebanners aanbrengen, proberen Kempense wielerliefhebbers het parcours van Herentals Crosst al uit. 

Terwijl medewerkers over de hele lengte reclamebanners aanbrengen, proberen Kempense wielerliefhebbers het parcours van Herentals Crosst al uit. © Hans Otten

Liefhebbers proberen parcours Herentals Crosst uit: “niet zeker dat ik die Skiberg leuk blijf vinden”

Herentals -

Voor het tweede jaar op rij moeten de Kempenaars hun wielergod Wout van Aert in zijn heimat tijdens Herentals Crosst vanuit hun zetel thuis aanmoedigen. Op het terrein zit de opbouw in de laatste rechte lijn.

Hans Otten

Met Herentals Crosst wist de Keizerstede zich vorig jaar voor het eerst een plekje op de cyclocrossagenda te veroveren. Maar deze manche in de X2O Badkamers Trofee moet het voor het tweede jaar op rij zonder publiek stellen. En net nu Wout van Aert in bloedvorm blijkt te zijn. Zoals de voorbije veldritten al uitwees, kan alleen mechanische pech hem van een overwinning houden. Zeker wanneer hij met dit parcours in zijn achtertuin een groot thuisvoordeel heeft.

Parcoursmanager Erwin Vervecken (rechts) inspecteert waar er nog banners ontbreken.

Parcoursmanager Erwin Vervecken (rechts) inspecteert waar er nog banners ontbreken. © Hans Otten

Niet minder werk

In de omgeving van het Netepark en Sport Vlaanderen is maandagmiddag nog altijd behoorlijk wat activiteit te bespeuren. “De opbouw van het parcours is al een tijdje achter de rug, die proberen we toch altijd een kleine week voor de cross klaar te hebben”, zegt crossverantwoordelijke Erwin Vervecken. “Deze laatste twee dagen zijn we vooral bezig met de afwerking en aankleding. Zo moeten we overal nog de reclamebanners aan de omheiningen bevestigen en bouwen we de infrastructuur voor de televisie-uitzending op. Nee, een cross mét publiek zit er niet meer in.”

Dat betekent niet dat de parcoursbouwers nu minder werk hebben. “Veel mensen denken dat er vooraf minder moet gebeuren omdat er geen publiek toegelaten is, maar dat is helemaal niet zo. Aan de voorbereidingen verandert er in feite niet zoveel. Het grote verschil zit hem in het personeel. Je hebt nu geen mensen meer nodig om het volk bij de oversteekplaatsen te begeleiden of de parkings te bemannen. Dat scheelt op die manier wel wat in je kosten.”

Naast het aanbrengen van reclamedoeken bestaat het werk in de laatste rechte lijn vooral uit het opbouwen van de infrastructuur voor de cameramensen. 

Naast het aanbrengen van reclamedoeken bestaat het werk in de laatste rechte lijn vooral uit het opbouwen van de infrastructuur voor de cameramensen. © Hans Otten

Hoogtemeters

Wel is het zo dat verschillende verenigingen uit de omgeving bij die parcoursopbouw een handje toesteken. Zo trok wielertoeristenclub ’t Vliegend Wiel uit Lille de dagen rond Kerstmis opnieuw met een twintigtal handige leden het parcours op om de routes met palen, touwen en doeken af te bakenen. “Het is hard werken, maar in kleine groepjes is dat wel heel plezant. Als verenging konden we zelf het voorbije jaar ook weer weinig activiteiten organiseren om geld in het laatje te brengen. Dan is deze betaalde arbeid heel welkom.”

Met de Skiberg en de uitlopers van de Kempense Heuvelrug krijgen de wielerprofs woensdag een pittig parcours met verrassend wat hoogtemeters voor de kiezen. Nogal wat fietsliefhebbers komen daarom in de aanloop naar Herentals Crosst zelf even modder vreten op de Herentalse hellingen, om te proeven wat hun helden deze week te verduren krijgen.

De 14-jarige vrienden Senne Post en Jobbe Haeverens hebben het parcours goedgekeurd, al weten ze niet zeker of ze de Skiberg wel zo tof vinden.

De 14-jarige vrienden Senne Post en Jobbe Haeverens hebben het parcours goedgekeurd, al weten ze niet zeker of ze de Skiberg wel zo tof vinden. ©  Hans Otten

Leuk parcours

Voor Senne Pot uit Herentals en Jobbe Haeverans uit Wechelderzande (Lille) hoort op de vraag naar hun favoriet een voor de hand liggend antwoord. “Wout”, klinkt in koor uit de monden van de twee 14-jarige wielervrienden. “Dat we niet voor hem mogen komen supporteren, is natuurlijk wel minder leuk.”

Senne heeft net enkele keren stukken van het parcours verkend. “Ik ben nog niet overal geweest, maar ik vind het een heel leuk parcours. Vooral dit deel (aan de kant van het zwembad, red.) vind ik heel plezant om te doen. Maar ik weet niet of de Skiberg nog leuk gaat blijven”, lacht hij. “Ja, ik heb al geprobeerd om er tegenop te rijden, maar dat is me niet helemaal gelukt.”

De twee jonge talenten hebben een stevige liefde voor de wielersport. Dat is te zeggen, tot op zekere hoogte. “Ik heb wielrennen ooit als sport gedaan, maar vond het uiteindelijk te saai om iedere dag te gaan trainen. Maar ik blijf wel zo veel mogelijk fietsen”, zegt Senne.

Jobbe heeft er meer moed in. “Ik heb pas een nieuwe crossfiets gekocht. Ik heb hem nog maar een week en heb er toch al honderd kilometer mee gereden.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio